Петолъчката от бившия Партиен дом с нов дом
Петолъчката от бившия Партиен дом с нов дом / www.sxc.hu, архив
Петолъчката от бившия Партиен дом с нов дом
44704
Петолъчката от бившия Партиен дом с нов дом
  • Петолъчката от бившия Партиен дом с нов дом

След години дискусии, изразени мнения "за" и "против", България най-после ще има Музей на социалистическото изкуство. Той отваря врати в понеделник (19 септември) и се намира точно срещу столичния КАТ - на улица "Лъчезар Станчев" №7. Там на площ от 550 кв. м. ще бъдат изложени десетки живописни творби от онова време, а паркът от над 7 дка е запазен за скулптори. Сред най-интересните експонати е легендарната петолъчка от бившия Партиен дом, която беше свалена от сградата след промените.

6 лева ще е цената на билета за Музея на социалистическото изкуство. За ученици, студенти и пенсионери - 3 лева. Някои от нещата, които са изложени сега, няма да останат там за постоянно, тъй като идеята е експонатите периодично да се сменят.

В момента те са повече от 150. Много от тях са от депата на бившия Партиен дом и се водят за собственост на вече несъществуващи структури като ЦК на БКП, Националния съвет на ОФ, Централния комитет на ДКМС. Бисера Йосифова, заместник-директор на Националната художествена галерия, която отговаря за новата соцатракция в столицата, казва: "Този музей се създава по причина, че настъпи моментът да трябва да се направи такъв музей. Има твърде много произведения на изкуството, които са обречени да стоят по депа, да бъдат захвърлени по дворища, да имат съдбата никога да не бъдат излагани поради спецификата на своята тематичност. Сега те намериха своето място".

Най-тежката, и в буквален смисъл, задача при събирането на експонатите за музея е била свързана с пренасянето на скулптурите. Една от най-внушителните е висока 5 метра, тежи няколко тона и е на Георги Димитров. Изложени са още скулптури на Тодор Живков, Че Гевара, Дзержински, Ленин. Според Бисера Йосифова си заслужава да се види: "Един забележителен образ на Владимир Илич Ленин. Това е прочутият паметник, който е бил на столичния площад "Ленин". Той създаде огромни трудности при пренасянето, защото тежи 45 тона. Да кажа все пак къде е бил площад "Ленин" - това всъщност е площад "Света Неделя". И този паметник е бил там, където сега е паметникът на "Света София" от Георги Чапкънов".

Живописните творби, които са подредени в Музея на социалистическото изкуство, са над 60. Заместник-директорът на Националната художествена галерия отбелязва: "Има една картина на Цанко Лавренов. На някои им действа брутално, потриса ги, когато я видят. Тази картина е изключителна. Тя е от 1932 година и е посветена на Септемврийското въстание от 1923 година. Потриса, защото изобразява една скърбяща майка на преден план. На втори план, на три кола, побити глави на революционери. И отзад - руини. Страшна кървава сцена".

В Музея на социалистическото изкуство има и уникална видеозала, в която ще се прожектират документални филми за онова време. Бисера Йосифова анонсира, че хората ще могат да видят: "Как се гради Партийният дом и как се слага петолъчката. Как се подпалва Партийният дом и как се вдига с хеликоптер въпросната петолъчка. Как се издига мавзолеят и как се взривява мавзолеят. Всичките тези неща трябва да се знаят. И това се отнася не само за широките народни маси, да се изразя в стилистиката на епохата, но това се отнася и за политиците. Който не познава историята, още повече близката си история, той не може да познава настоящето, нито да бъде ръководещ фактор в една от властите и да мисли за бъдещето".

Отговорникът за новия музей разкрива още, че към него ще работи и магазин за сувенири: "В магазина ще има много интересни неща. От една страна ще има антикварни работи, които ни ги даде уредничката на къщата-музей на Георги Димитров. Има несметни количества плакети, значки от епохата, които наистина са с антикварен характер. От друга страна, сме направили и съвсем съвременни неща - например чаша с изображения на Маркс, Енгелс, Сталин, Георги Димитров. Ще имаме и фланелки. Ще се продават и копия на плакати от този период, които са невероятно куриозни. Да речем Вълко Червенков изобразен с жест как води българския народ напред, а отдолу е лозунгът - "Петилетката - за четири години".

За смисъла да има такъв музей Бисера Йосифова казва: "Това няма да бъде някакво гробище от побити камъни и мемориал от картини - в никакъв случай. Това трябва да бъде място-генератор на идеи. Генератор на интерпретации върху изкуството на онова време. В творчески план има много хляб в този музей. Той има своето място и наистина решението да има Музей на социалистическото изкуство е държавническо решение".