/ / iStock/Getty Images
Ако хората се откажат от някои вредни навици, заболеваемостта от деменция ще спадне рязко, смятат експерти от Световната здравна организация.

В изследването учени от Университета на Южна Австралия са анализирали данни за здравето и навиците на почти 18 хиляди души на възраст от 37 до 73 години.
  • Те са стигнали до извода, че колкото повече кафе консумира човек, толкова повече обемът на мозъка му намалява с годините. По-специално, хората, които пият повече от шест чаши на ден, са с 53% по-склонни да страдат от старческа деменция.
  • Вторият фактор, допринасящ за развитието на деменция, е любовта към бързото хранене. Специалисти от Австралийския национален университет са провели проучвания с участието на над 8 хиляди доброволци. Оказва се, че честата консумация на бургери и пържени картофи допринася не само за развитието на диабет тип II, но и за преждевременно стареене на мозъка, а по-късно - за неговата атрофия и деменция. Това се улеснява от голямото количество захар и сол, открити в преработените храни.
  • Учени от Оксфордския университет доказват пряка връзка между старческа деменция и висок индекс на телесна маса. Според тях 25 грама преработено месо на ден (колбаси, салами, шунка, бекон) увеличават риска от деменция в напреднала възраст с 44%. В същото време ежедневната консумация на 50 грама необработено месо (говеждо или телешко) намалява риска от деменция с 19%, а болестта на Алцхаймер с 30%. Изследователи от университета Корнел (САЩ) установяват, че диета с високо съдържание на сол задейства биохимичен процес в човешкото тяло, в резултат на което в мозъка се натрупват свободни протеини. Високата им концентрация е маркер за болестта на Алцхаймер и деменцията.
  • Друг аспект, за който трябва да внимавате, когато сте млади, е количеството сън. В съвместно проучване на френски, холандски и британски учени е установена връзка между съня и старческата деменция. Изследването е продължило в период от 30 години - от 1985 до 2015 г. и е обхванало 8 хиляди души. Участниците в проучването са били разделени на три групи: такива, които спят средно по-малко от седем часа на ден, повече от осем часа и такива, които почиват точно седем часа. Оказало се, че най-малък брой случаи на деменция на хиляда души е имало в последната група.
  • Почти всеки втори американец над 85 години страда от болестта на Алцхаймер. Традиционно се смята, че основните виновници за това заболяване са възрастта и наследствеността. Нови изследвания обаче показват, че микроорганизмите също могат да бъдат включени в „голямото старческо заболяване“. Изследователи представиха доказателства за участието на няколко вида спирохети, хламидии и херпесен вирус в развитието на болестта. Авторите не отричат, че чувствителността на микробите зависи от човешката генетика, както и от факторите на околната среда и храненето. 
БГНЕС