Откриха първото животно, което е ходело на 4 крака
Откриха първото животно, което е ходело на 4 крака / Thinkstock/Getty Images

Тревопасното влечуго Bunostegos akokanensis е живяло преди 260 милиона години, т.е. десетина милиона години преди епохата на динозаврите.

Фосили от това примитивно влечуго са открити преди време в северозападната част на Нигер, но едва сега ново изследване на костите му разкри учудващи неща за начина му на придвижване, съобщи ЮПИ.

През онази епоха сродните на B. akokanensis животни са се придвижвали чрез пълзене или катерене.

"Костите на предните му крайници обаче имат състав, който е несъвместим с подобен начин на придвижване", заяви ръководителят на изследването Морган Търнър от университета Браун в САЩ.

Учените са на мнение, че вероятно става въпрос за първото животно, което е ходело на четири крака.

"Представете си тревопасно влечуго, по чийто череп има нещо като гърбица, а в долната част на гърба му - костна черупка. Това са някои от характерните особености на B. akokanensis", поясни Линда Цуй от Кралския музей на Онтарио, Канада, която е открила фосилите в Нигер.

През онази епоха територията на Нигер е била част от тази на суперконтинента Пангея. Тогава, както и днес, в района имало сух климат, а водоизточниците и растенията били рядко срещани. За да се оцелее в подобна среда, ходенето на четири крака е било по-ефикасно и е позволявало дълги преходи.

С това може да се обясни преждевременният и необичаен начин на придвижване на B. akokanensis. Търнър смята, че и други животни през същата епоха вероятно са възприели този метод на придвижване.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Vertebrate Paleontology.

Източник: БТА