Откриха нова форма на прачовека
Откриха нова форма на прачовека / снимка: sxc.hu

Съвършено нова форма на прачовека открииха учени от Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг. Те сравнили наследствен материал от открита в Сибир пръстна кост с този на неандерталеца и на модерния човек.

Находката говори за още една преселническа вълна от Африка, която се различава от преселенията на Хомо еректус, както и от предшествениците на неандерталеца и модерния човек. Пръстната кост е открита през 2008 г. в пещера в планината Алтай в Южен Сибир.

Намерената кост вероятно е от скелета на седемгодишно дете, коментираха учените от Лайпцигския институт и уточниха, че „това е малък пръст, може би на дясната, може би на лявата ръка, трудно е да се каже”.

Със сигурност обаче може да се каже, че пръстната кост принадлежи на представител на човешки вид, живял преди повече от 30 000 години в планината в Централна Азия, уточнява БГНЕС. Находката позволява да се заключи, че такъв човешки вид е съществувал успоредно с неандерталеца и модерния човек, т.е. това е съвършено нов, неизвестен досега човешки вид. Според анализите предшественикът на трите човешки вида е живял преди около 1 млн. години. Смята се, че Хомо еректус е напуснал Африка преди близо 2 млн. години, преселението на предшествениците на неандерталеца започва преди 500 000 или 300 000 години, това на модерния човек - преди близо 50 000 години.

Как е изглеждал откритият нов вид прачовек? За съжаление въз основа на анализите не може да се каже как е изглеждал. Ясно е само, че той е живял в Сибир, в условията на ледниковия период. „Възможно е да е бил ловец”, предполагат учените.