Снимката е илюстративна, снимките в текста са автентични
Снимката е илюстративна, снимките в текста са автентични / Thinkstock/Getty Images
Нов вид гущер гекон бе открит на остров Мадагаскар. Той притежава забележителни способности за оцеляване. За да избяга от враговете си, той може да се раздели с люспите и кожата си, които израстват отново след няколко седмици.
 
Откриха змия с цветовете на дъгата и драконов гущер (ВИДЕО)

Много гущери могат да се разделят с част от опашката си, ако бъдат хванати от хищник, но новооткритият гекон (Geckolepis megalepis) отива доста по-далеч в борбата за оцеляване.
 
Тези гущери притежават едри люспи, подобни на тези на рибите, които се отделят лесно и им позволяват да се откъснат от захапката на някой хищник. Те могат да се отделят дори от кожата си, ако това е нужно, за да избягат.

Други видове гекони също могат да изгубят кожата си, ако бъдат захапани здраво от хищник, но за разлика от тях Geckolepis megalepis може да го направи с лекота при много по-лек контакт.

Гущер си отгледа шест опашки (СНИМКИ)
 
Освен това, за разлика от други видове гущери, на които е нужно много време, за да си върнат люспите, за Geckolepis megalepis това отнема само няколко седмици.

Характеристиките на новия вид са поставили самите учени в затруднение при опита им да ги изучават. Било е необходимо да ги хващат леко с памук, за да не се обели цялата им кожа.
БГНЕС