Катрин Елиз Бланшет, както е пълното име на Кейт Бланшет, е родена през 1969 г. в Мелбърн. Тя е освен кино и театрална актриса, и режисьор, и модна икона. Получила е много награди, сред които два Оскара за второстепенна роля в "Авиаторът" и за главна роля в "Син жасмин", три Златни глобуса и три БАФТА. Сп. "Тайм" я включи в списъка си на най-влиятелните личности в света през 2007 г. През 2018 г. тя беше обявена за една от най-високоплатените актриси в света.

Кейт Бланшет влиза в сериал с роля на антифеминистка
Кариерата на Кейт Бланшет започва от Австралия. След като се дипломира в Националния институт за драма, тя започва да играе на австралийска сцена в "Електра" и "Хамлет" в началото на 90-те години. Първата световноизвестна роля на Бланшет е като кралица Елизабет във филма "Елизабет" от 1998 г. За ролята тя получава номинация за Оскар за най-добра актриса и печели БАФТА и Златен глобус.
 
През годините Бланшет доказва, че притежава многопластов талант. Един от примерите за това са разнородните кинопродукции, в които участва - комерсиални фентъзи трилогии, като "Хобит" и "Властелинът на пръстените", лесбийски драми като "Каръл", биографични продукции като "Елизабет" и "Авиаторът", филмови приказки като "Пепеляшка", екшъни като "Бандитките на Оушън", експериментални творби като "Кафе и цигари" и "Манифест", нетрадиционни римейки като "Син жасмин". Бланшет с лекота се превъплъщава и в мъжки образи и доказателство за това е ролята й в "Няма ме", вдъхновен от живота на Боб Дилън.

2018: Мартин Скорсезе и Кейт Бланшет откриха кинофестивала в Кан
По-късно тази година по екраните излиза най-новата продукция с Кейт Бланшет - "Къде си, Бернадет!" по едноименния роман на американската сценаристка и писателка Мария Семпъл. Трейлърът към филма беше разпространен преди броени дни.
 
Кейт Бланшет е омъжена от 1997 г. за драматурга и сценарист Андрю Ъптън. Двамата имат четири деца - три биологични синове - Дашъл Джон, Роман Робърт и Игнейшъс Мартин, родени съответно през 2001 г., 2004 г. и 2008 г., и една осиновена дъщеря - Едит Вивиан, родена през 2015 г.

Най-запомнящите се злодеи на „Марвел“ (СНИМКИ)

Кейт Бланшет
Gulliver/Getty Images


В навечерието на 50-ата годишнина на Бланшет френското издание на "Вог" представи 10-те ѝ най-невероятни роли.

Сред тях са лесбийката Каръл в едноименната продукция, Катрин Хепбърн в "Авиаторът", депресираната и налудничава Джасмин в "Син жасмин", кралица Елизабет в "Елизабет", американската туристка във "Вавилон", вълнуващата Дейзи от "Странният случай с Бенджамин Бътън", елфическата кралица Галадриел от "Властелинът на пръстените" и "Хобит", превъплъщението на Боб Дилън в "Няма ме", бременната журналистка Джейн в "Морски живот със Стив Зису" и двете женски роли в един от трите скеча в "Кафе и цигари".

Още за феноменалната актриса:

Зашеметяващата Кейт Бланшет събра погледите в Кан (СНИМКИ)

Кейт Бланшет не остана незабелязана в Кан (СНИМКИ)

Иконата на стила Кейт Бланшет (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА