/ / iStock/Getty Images
Нова година обикновено се посреща с отрупана трапеза и пълни чаши. Тази година за разнообразие може да опитате да приготвите малко по различния ястия за празничната вечер, като почерпите вдъхновение от няколко европейски ястия, пише Риа Новости. 

Ирландска печена пуйка

В Ирландия пуйка се пече по Коледа, но може да се възползвате от тази вкусна рецепта и за Нова година. Ирландците пекат пуйката с картофи, смес от зеленчуци и специален пълнеж. Тази традиция пристига на Изумрудения остров през 20 век от ирландски имигранти в САЩ.

Първо, птицата се измива и се оставя да изсъхне. По същото това време се приготвя пълнежът: галета се запържва в масло с лук, градински чай и мащерка (могат да се добавят и други билки). След това трябва да поставите тази смес върху пуйката от всички страни, така че да се насити с вкуса на месото.

Печете пуйката с картофи, различни зеленчуци (брюкселското зеле е особено популярно в Ирландия). Когато пуйката е изпечена, е време за соса. Смесете бульон с царевично нишесте и брашно. 

Черногорска салата 

В Черна гора коронното ястие на коледната трапеза е Руската салата. Това е аналог на руската Оливие с един, но важен много важен нюанс - тя съдържа само пресен или прясно замразен грах, а не консервиран. Останалите съставки са същите. Майонезата се смесва с френска горчица, което придава на салатата допълнителна пикантност.

Практична немска салата

В Германия картофената салата с колбаси се приготвя за почти всички големи празници. Коледната трапеза не прави изключение. Ястието се приготвя много просто. Картофите се сваряват с кората, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Мариновани краставички също се нарязват и се добавя червен лук на пръстени.

Дресингът се приготвя от  смес от горчица, майонеза и зехтин. Наденички се варят и сервират цели или нарязани и се добавят към останалите съставки.

Унгарска леща за богатство

В Унгария за Нова година задължително се приготвят желе от месо и леща, които наподобяват по форма монети, поради което се смята, че те са на празничната трапеза - за пари и просперитет.

Ястието се приготвя с рагу и всички зеленчуци, налични в къщата, дори и консервирани. 

Лещата се накисва предварително във вода за два-три часа. След това се вари със зеленчуци в подсолена вода с дафинови листа. Когато ястието е готово, се добавят две супени лъжици брашно към бульона, за да се сгъсти. Можете да добавите 100-150 грама заквасена сметана.

Френски десерт "Коледна уста"

Французите свързват всички празници с храната, а Коледа обикновено е гастрономически рай. В същото време нямат традиционно ястие. Те ядат стриди, канапе с гъши дроб и пълнени пуйки, но празникът завършва с десерт във формата на дънер, наречен „Bouche de Noel“. Това е пандишпан, увит в руло, напоен със сироп и украсен със сметана.

За канапето са ви необходими четири големи яйца, 150 грама захар, 150 грама брашно, щипка сол и малко ванилия. 

Първо трябва да сварите сиропа. За целта смесете 100 грама захар, 70 милилитра вода и една супена лъжица амарето или ром в тенджера. Поставете на слаб огън и оставете да се сгъсти.

След това се заемете с тестото. Отделете жълтъците от протеините, първите се смесват със захар и ванилия, а вторите се разбиват на плътна пяна с щипка сол. След това към жълтъците се добавят белтъците и брашното, всичко се разбърква внимателно.

Канапето се пече в правоъгълен съд, покрит със специална хартия, за около 15 минути във фурна, загрята до 180 градуса. Разстила се върху кърпа и се накисва в сироп. След това се навива заедно с кърпа и се оставя в този вид за четири до пет часа.

Съставки за крема

200 милилитра сметана, 33 процента мазнини

50 грама масло

200 грама шоколад

Загрейте сметаната на слаб огън. Добавете масло и оставете да заври. Отстранете от огъня и смачкайте шоколада в тази смес. Разбийте сметаната за 20 минути, докато стане пухкава.

След това рулото се развива, намазва се с крем, сгъва се отново (но без кърпа) и се поставя в хладилника за четири часа.

Французите консумират този десерт с шампанско.