Непалската статуя на бога на търговията се изпотила
Непалската статуя на бога на търговията се изпотила / Снимка: bbc.co.uk
Стотици непалски индуисти се устремиха да зърнат потящата се статуя на бога на търговията Бхимешвора. Статуята се намира в храм в района на Долах, на 70 километра източно от столицата на страната Катманду, и се поти от събота, съобщава БГНЕС, цитирайки БиБиСи.

Поклонниците смятат, че това предвещава нарастващи безредици или стихийни бедствия. Местни вестници пишат, че тази статуя се изпотила преди голямото земетресение през 1934 г. По време на миналогодишните масови улични протести, принудили крал Гиянендра да се откаже от монаршеските си пълномощия, тя отново бе покрита с влага.

Според Шанта Кришна Шрестха, старши настоятел в храма, потенето на божеството може да означава, че непалското кралско семейство го очаква тежка криза. “Най-известният подобен случай, когато идолът се покри с пот, стана малко преди касапницата в кралската фамилия през 2001 г.”, заяви настоятелят пред кореспондент на АФП. Той има предвид трагедията с тогавашния наследник, който, след като вероятно се напил, започна стрелба и уби девет членове на семейството, включително краля и кралицата, след което се самоуби.

“Видях как дясната страна на черната каменна статуя се навлажни”, каза Шрехста. “Сега трябва много да се молим, да принасяме жертви и да молим за прошка”, добави той. Настоящият инцидент с идола в Долах идва във време, когато бъдещето на непалската монархия е поставено под въпрос. Бившите маоистки въстаници, които влязоха в състава на последното правителство в съответствие с миналогодишното мирно споразумение, искат да сложат незабавно край на династията, управлявала страната през последните 238 години, и да обявят Непал за република.