/ iStock/Getty Images
Петдесет години след последния полет на "Аполо" (Аполон) настъпи моментът "Артемис" (Артемида) да поеме щафетата - най-мощната ракета в света е на път да направи първия си полет в понеделник от Флорида и същевременно да даде старт на американската програма за завръщане на Луната, предаде Франс прес.

Вярно е, че това е изпитателен полет без екипаж на борда. За НАСА обаче, която се подготвя за изстрелването повече от десетилетие, събитието е изключително символично. То трябва да олицетворява бъдещето на космическата агенция и да докаже, че тя все още е способна да се конкурира, особено с амбициите на Китай и частната компания "Спейс Екс".
                                
Около Кейп Канаверал хотелите са пълни, като се очаква между 100 000 и 200 000 души да гледат спектакъла, насрочен за 8:33 часа местно време в понеделник.

От височината на своите 98 метра оранжево-бялата машина вече от седмица "царува" на стартова площадка 39Б в космическия център "Кенеди".
Откакто е напуснала хангара си, "човек може да почувства вълнението, енергията се повиши, наистина е осезаемо", каза на пресконференция директорката на центъра Джанет Петро.

Целта на тази мисия, наречена "Артемис 1" (Артемида 1), е да тества в реални условия ракетата Ес Ел Ес (SLS - Space Launch System) и капсулата "Орион" на върха й, в която в бъдеще ще се помещават астронавтите.
 
Този път на борда ще има само манекени, оборудвани със сензори за измерване на вибрациите и нивата на радиация.

Вградени камери ще направят възможно проследяването на това пътуване, което ще 42 дни. В програмата е включено и впечатляващо селфи със Земята и Луната на заден план.

След като се озове в орбита, "Орион" ще обиколи един път и половина Луната, намираща се на разстояние 380 000 километра. Капсулата ще се отдалечи на 64 000 километра зад нея - повече от всеки друг обитаем космически кораб до момента.

Основната цел е да се тества топлинният й щит, който при завръщането си в земната атмосфера трябва да издържи скорост от близо 40 000 километра в час и температура наполовина по-ниска от тази на повърхността на Слънцето.

Хиляди хора от 50 американски щата и няколко европейски страни са дали своя принос за тази мисия. 

Всички космически ентусиасти вече следят времето, което по това време на годината може да бъде капризно. Излитането, например, не може да се осъществи при дъжд. В понеделник стартовият прозорец продължава над два часа. Резервните дати са планирани за 2 или 5 септември.

Освен този неконтролируем фактор, всичко е готово: от НАСА дадоха зелена светлина за изстрелването след последна щателна проверка.
Това обаче не означава, че всичко ще мине безпроблемно по време на полета, предупреждават от американската космическа агенция. "Правим нещо изключително трудно, което крие своите рискове", казва Майк Сарафин, който отговаря за мисията.

Въпреки многобройните предварителни тестове, различните елементи на капсулата и ракетата (която не е за многократна употреба) ще летят заедно за първи път. Това може да доведе до някои изненади.

НАСА обещава да "тласне" превозното средство до краен предел. Мисията ще продължи, например, дори ако слънчевите панели на "Орион" не се разгърнат по план - риск, който не би бил поет с екипаж.

Пълен провал все пак би бил опустошителен за ракета с огромен бюджет и закъснял старт, поръчана от американския Конгрес през 2010 г., с първоначално очаквано изстрелване през 2017 г.

Докато програмата "Аполо" позволи само бели мъже да стъпят на Луната, програмата "Артемис" предвижда да изпрати на естествения спътник на Земята първата жена и първия цветнокож човек.

След тази първа мисия "Артемис 2" ще изведе астронавти в орбита около Луната, без кацане на повърхността й. Тази чест ще бъде запазена за екипажа на "Артемис 3", чийто полет е планиран най-рано за 2025 г.

Защо обаче е необходимо отново да се повтаря нещо, което вече е правено?

Отговорът е, че този път Луната ще бъде само трамплин към Марс
За разлика от еднократните мисии "Аполо", целта на "Артемис" е да установи трайно човешко присъствие на Луната, с изграждането на космическа станция в орбита около нея - "Гейтуей" (Gateway) и база на повърхността.

Там ще бъдат тествани всички технологии, необходими за изпращането на хора на Червената планета. "Гейтуей" ще служи като междинна точка за престой и зареждане с гориво преди това пътуване с продължителност поне няколко месеца. 

"Вярвам, че програмата "Артемис" ще вдъхнови дори повече от "Аполо". Ще бъде абсолютно невероятно", казва бившият астронавт Боб Кабана.
БТА