Ограничаването на калориите в храната влияе положително на здравето на бъбреците. Това показал експеримент с млади и възрастни плъхове с различни бъбречни заболявания, направен от руски учени, чиито резултати са публикувани в списание „Aging”.
Предишни изследвания доказаха, че ограничаването на калоричните храни без гладуване може да повлияе на продължителността на живота и да подобри здравословното състояние на много животински видове. Учените предполагат, че това заключение се отнася и до хората.
В новата си разработка учените изследвали как може да се защитят бъбреците не само в младежка, но и в напреднала възраст. Те открили, че благодарение на ограниченията в калориите на храните във вече увредените бъбреци настъпват положителни промени.
Станало ясно, че дори ако такова ограничение не продължава дълго време (до 2 месеца), в клетките настъпват положителни изменения: подобрява се дейността на митохондриите, намалява окислителният стрес.
Тъй като във възрастните клетки вече много неща не функционират толкова ефективно, както при младите, възрастният организъм се нуждае от по-продължителни периоди на ограничаване на калоричното хранене, за да постигне необходимите защитни свойства, подчертават авторите на проучването.
В бъдеще учените планират да внедрят нов метод в клиничната практика и да разработят препарати, които въздействат на тези молекулярни каскади в клетките на организма, както и ограничаването на калоричното хранене.
Предишни изследвания доказаха, че ограничаването на калоричните храни без гладуване може да повлияе на продължителността на живота и да подобри здравословното състояние на много животински видове. Учените предполагат, че това заключение се отнася и до хората.
В новата си разработка учените изследвали как може да се защитят бъбреците не само в младежка, но и в напреднала възраст. Те открили, че благодарение на ограниченията в калориите на храните във вече увредените бъбреци настъпват положителни промени.
Станало ясно, че дори ако такова ограничение не продължава дълго време (до 2 месеца), в клетките настъпват положителни изменения: подобрява се дейността на митохондриите, намалява окислителният стрес.
Тъй като във възрастните клетки вече много неща не функционират толкова ефективно, както при младите, възрастният организъм се нуждае от по-продължителни периоди на ограничаване на калоричното хранене, за да постигне необходимите защитни свойства, подчертават авторите на проучването.
В бъдеще учените планират да внедрят нов метод в клиничната практика и да разработят препарати, които въздействат на тези молекулярни каскади в клетките на организма, както и ограничаването на калоричното хранене.