/ iStock/Getty Images
2 години работа, 10 терабайта данни, 21 400 отделни експозиции и окончателно изображение, показващо огромните 3,32 милиарда небесни обекта. За тази красива снимка на космоса трябва да благодарим на камерата за тъмна енергия (DECam), която е част от 4-метровия телескоп Виктор М. Бланко”” в Междуамериканската обсерватория Cerro Tololo (CTIO), разположена на около 2200 метра над морското равнище в Чили.

Снимката е публикувана като част от изследването на камерата за тъмна енергия (DECaPS2) и ни дава по-подробна информация от всякога за тази част от пространството - тя представлява около 6,5% от цялото нощно небе, като се фокусира върху галактическата равнина на Млечния път, където е разположена по-голямата част от масата на галактиката.
 

"Една от основните причини за успеха на DECaPS2 е, че просто насочихме към регион с изключително висока плътност на звездите и внимавахме да идентифицираме източниците, които се появяват почти един върху друг", казва астрономът Андрю Сайджари от Харвардския университет в Масачузетс. "По този начин успяхме да създадем най-големия подобен каталог от една камера по отношение на броя на наблюдаваните обекти."

Тази висока плътност води със себе си няколко проблема: Огромните пространства от космически прах и сиянието на по-ярките звезди могат да блокират напълно светлината от по-слабите обекти. Като измерва както оптични, така и близки до инфрачервените дължини на вълните, DECam преодолява тези проблеми. Екипът използва и специална техника за обработка на данните, за да прецени по-добре как трябва да изглежда фонът на всяка звезда, което позволява да се наблюдават повече звезди с по-голяма яснота и подобрява цялостната точност на снимката. Когато се комбинира с други изследвания на небето - като проекта Pan-STARRS - най-новата технология на телескопа ни предоставя безпрецедентен поглед към Вселената извън нашата планета, което, разбира се, ни дава сведения за това как тя се е появила.

"Когато се комбинира с изображенията от Pan-STARRS 1, DECaPS2 завършва 360-градусова панорамна гледка на диска на Млечния път и допълнително достига до много по-слаби звезди", казва астрономът Едуард Шлафлай от Научния институт за космически телескопи в Мериленд. "С това ново изследване можем да картографираме триизмерната структура на звездите и праха на Млечния път с безпрецедентни подробности."

Първоначално DECam беше изграден, за да се проведе изследване на тъмната енергия и да се разбере по-добре тази мистериозна сила, за която се смята, че движи Вселената. Тoj продължава да създава удивително подробни снимки на дълбокия космос и ще има още много такива.

"Това е уникално техническо постижение", казва астрономът Дебра Фишер от Националната научна фондация (NSF) в САЩ, която не е участвала пряко в изследването. "Представете си групова снимка на повече от три милиарда души и всеки един от тях е разпознаваем! Астрономите ще разглеждат този подробен портрет на повече от три милиарда звезди в Млечния път в продължение на десетилетия. Това е фантастичен пример за това какво могат да постигнат партньорствата между федералните агенции."
БГНЕС