Млади хора боядисаха в бяло стената в Прага, посветена на Джон Ленън
Млади хора боядисаха в бяло стената в Прага, посветена на Джон Ленън / снимка: БГНЕС, архив

Живописната стена в Прага, посветена на Джон Ленън и изпъстрена с рисунки и графити, бе боядисана в бяло, съобщиха АП и Ройтерс. Първите портрети на Джон Ленън и свързани с него надписи започнаха да се появяват на това място в центъра на Прага веднага след убийството на музиканта през 1980 г.

По времето на социализма стената стана символ на свободата и съпротивата срещу комунизма, а след „нежната революция” от 1989 г. се превърна в туристическа атракция. Всъщност още преди 1980 г. на тази стена се изписваха антикомунистически лозунги, любовни обяснения и се рисуваха символи на културата на хипитата, отбелязва Ройтерс.

Неотдавна по стената се появиха и надписи в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг, в момент, когато в самия Хонконг също се появи стена, посветена на Ленън.

В понеделник стената бе боядисана в бяло и върху нея бе изписано едно-единствено послание: „Wall is over” (Край на стената!). Отговорност за това пое група студенти по изкуство. Веднага обаче започнаха да се появяват нови надписи, един от които бе „The wall is never over” (Стената винаги ще я има!).

Младите хора, боядисали стената в бяло, казаха, че по този начин са отбелязали 25-годишнината от „нежната революция”, сложила край на комунистическото управление в Чехословакия. Припомняйки, че преди 25 години е рухнала „една голяма тоталитарна стена”, те подчертаха, че с действията си са искали да отворят място за новите послания на сегашното поколение.

Източник: БТА