Дева Мария
Дева Мария / ThinkStock/Getty Images
По времето на Рождество Христово и за да влезете в атмосферата на Коледа, ето една история за местата на Дева Мария в Светите земи: пътеката очевидно започва от Назарет.

По времето на Исус град Назарет бил малко селце. Жителите му били фермери и занаятчии, които вероятно зависели от близкия град Сефорис за повечето стоки и услуги. От археологически разкопки знаем, че древният град по времето на Исус се е намирал в района на днешната базилика Благовещение и близката църква Св. Йосиф.

Сегашната базиликата на Благовещението, построена през годините 1960-69 е най-голямото християнско светилище в Близкия изток.

Базиликата, проектирана от италианския архитект Джовани Муцио, е построена на две нива: горна и долна църква. Горната църква се използва от местната римокатолическа енория. Големият купол над кораба достига височина 60 метра. Той е проектиран да представя бяла лилия, един от иконографските символи на Дева Мария. Цялата базилика е богата на християнски символи и надписи, свързани с тях. Южната фасада е посветена на Дева Мария и нейната статуя доминира стената. Молитвата „Салве Реджина“ се появява на тази фасада и думата Ave заобикаля входа. Дванадесет релефни скулптури, представящи важни събития от живота на Мария, украсяват вратите. Назарет, сърце и същност на фигурата на Мария, е приемал поклонници от векове, благодарение на своите християнски страноприемници и елегантни хотели. Десетки ресторанти сервират вкусна храна с прекрасни аромати. Назарет е прекрасен по време на Коледа, когато градът е украсен за празниците и цветовете му се присъединяват към свещената атмосфера и звуците на молитва, издавани от църквите в града.

Сефорис

Руините на град Сефорис се намират на 6 км от Назарет в северозападна посока, на хълм, който се издига над долината Бет Нетофа. Това е бил административният център на Долна Галилея от времето на Втория храм до 4 век. Според ранна църковна традиция, това е мястото, където е родена Мария и са живели родителите ѝ. В подножието на древния град през 12 век е построена църква на кръстоносците, посветена на светиите Анна и Йоаким, родителите на Мария. Днес църквата е в руини и е останала само източната стена на светилището. Мястото принадлежи на съвременния францискански манастир на светиите Анна и Йоаким, но посещението на това място с изключително археологическо значение и голямо духовно значение на фигурата на Мария.

„Стела Марис“

Кармелитският манастир „Стела Марис“ на планината Кармел в Хайфа е посветен на Дева Мария в качеството й на звездата на Дева Мария на морето („Стела Марис“, на латински). Манастирът се счита и за световен център на Кармелитския орден. Църквата също празнува Светото семейство и пророк Илия. Статуя на пророка, намираща се в пещерата / криптата, припомня традицията, че Илия понякога е спирал тук. Манастирът, разположен от западната страна на планината Кармел, гледа към Средиземно море. Наблизо фарът извиква образа на Мария в нейната застъпническа роля в Църквата като „ръководен дух“. Изкачвайки се до това място от съвременната Хайфа, можете да се насладите на изключителна панорама, наслаждавайки се на едно от най-красивите места за християнството и за предаността към Мария.

Бенидиктинското абатство „Света Мария от Сион“

Бенедиктинското абатство на „Света Мария от Сион“ или „Успенското абатство“ е осветено през 1910 г. Построено е на част от мястото на бившата византийска базилика Агия Сион и по-късна църква на кръстоносците, „Света Мария от планината Сион“. Голямата мозайка във византийски стил в централната апсида представлява Мария, която държи бебето Исус.В църквата има голяма и внушителна крипта, посветена на Успението. В центъра на криптата има слонова кост и издълбана дървена статуя, представяща спящата Мария. Куполът на криптата е украсен с мозайки, представящи Исус, заобиколен от шест старозаветни жени: Ева, Мириам, Яел, Джудит, Рут и Естер. 12 стълба на външната колонада представляват 12-те ученици, които са присъствали в последните часове от живота на Мария. В едно от подземията на сегашната църква е възможно да се видят архитектурни следи от византийски и предишни кръстоносни стени и основи. Посещението на това място е от съществено значение за красотата на обекта и духовността тук.
Айн Карем

Според християнската традиция Айн Карем е родното място на св. Йоан Кръстител и мястото, където са живели родителите му Захария и Елисавета. Новият завет говори за посещението на Мария при братовчедка й Елисавета, когато и двете чакаха раждането на дете. Много места в селото са свързани с това посещение. Днес мястото, управлявано от държавата, е едно от най-важните от най-впечатляващите в цял Израел. Музикалните и художествени галерии на Ейн Карем са сред основните му атракции. По този начин можете да посетите музикалния център Еден-Тамир, където се организират концерти за камерна музика, рецитали на пиано и други. Изключителни са и художествените галерии, отворени от многото художници, които, вдъхновени от мястото, са направили Айн Карем свой дом. Синагогата на известната болница „Хадаса“, недалеч от Айн Керем, е украсена с прочутото витражно стъкло на Шагал, дванадесет цветни стъклени чудеса, всяка от които изобразява израилско племе.
БГНЕС