/ ThinkStock/Getty Images
Милиони хора по света се сещат за коледните празници, когато чуят мелодията на Jingle Bells. Това е една от най-изпълняваните американски песни. Композиторът Джеймс Пиърпойнт я написал през 1857 година, но не за Коледа. Идеята му била тя да е за Деня на благодарността, който в САЩ се отбелязва в последния четвъртък на ноември.   
 
Оригиналното заглавие на песента е One Horse Open Sleigh (буквално: шейна, теглена от един кон) и  текстът не е свързан с Коледа. Според някои е писана, за да бъде изпята от хор в неделно училище, но историци оспорват това твърдение, като казват, че е твърде светска за онова време, за да се радва на подобно изпълнение.
 
Любопитни факти за Коледа

Думите се смятали за недостатъчно изтънчени за средата на 19 век, а песента според мнозина подхождала по-скоро за кръчма, отколкото за деца.
 
Град Медфорд в щата Масачузетс претендира са е родно място на песента, като се подчертава, че тя била вдъхновена от популярни по онова време местни състезания с шейни.
 
Но твърдението, оказва се, е спорно, тъй като Пиърпойнт по това време е бил в Савана, щата Джорджия, където бил органист на местна църква. Освен това през август същата година се оженил за дъщерята на кмета на града.