Куба насърчава пушенето сред жените с пура Жулиета
Куба насърчава пушенето сред жените с пура Жулиета / www.sxc.hu

Около 1400 почитатели и производители на пури се събраха в кубинската столица Хавана на 12-то издание на Фестивала на кубинските пури, което ще продължи до 26 февруари, предадоха световните агенции. При откриването на проявата, която тази година е специално посветена на жените, кубинският министър на външната търговия Родриго Малмиерка Диас отчете спад в продажбите на кубински пури с 8 процента за 2009 г.

Продажбите през изминалата година са донесли приходи от 360 милиона долара на Острова на Свободата, които могат да бъдат смятани за задоволителни, предвид спада от 11 процента на продажбите на луксозни стоки заради икономическата криза, подчерта пък вицепрезидентът на прочутата кубинска компания за производство на тютюневи изделия Хабанос (Habanos S.A.). Фирмата произвежда добре известните модели пури "Монте Кристо", "Коиба", "Тринидад" и "Партагас". Сега, за да повиши продажбите си, компанията се стреми да привлече вниманието и на жените с нов модел пури, специално предназначен за тях. Това е пурата "Жулиета", по-лека разновидност на съществуващия модел пури "Ромео и Жулиета".

Жените са едва между 5 и 10 процента от потребителите на пурите на компанията Хабанос, която е смесено предприятие между Куба и британския тютюнев гигант Империъл Тобакоу груп (Imperial Tobacco Group Plc), припомня Ройтерс.

Новата пура "Жулиета" е опит на производителя на пури да убеди жените, че пурите не се произвеждат само от силен тютюн, който могат да пушат само мъжете.

В началото на тазгодишното издание на феста на пурите в Хавана беше отчетено 15-процентното намаляване на площите, на които в Куба се отглежда тютюн. Беше подчертано, че тютюневите насаждения, съсредоточени в района на Пинар дел Рио, в Западна Куба, са били засегнати от два урагана през 2008 г. Освен тези два фактора, оказващи негативно влияние върху бизнеса с производството на пури в Куба, беше подчертано и, че забраната за пушене на обществени места в много части на света, както и световната икономическа криза влияят на сектора.

Очаква се на феста на пурата да гостува и британската оперна певица Сара Брайтман, предаде Франс прес.