Кражба на коледен кекс предизвика банков скандал в Германия
Кражба на коледен кекс предизвика банков скандал в Германия / снимка: БГНЕС

Скандалът по повод кражбата на лични данни на клиенти на банката LBB получи неочаквана „коледна“ развръзка. За инцидента се оказаха виновни двама пощальони и тяхната любов към сладкото, съобщава „Дойче Веле“.

Любовта към коледния кекс на двама пощальони от Майнц е причината за един от най-гръмките скандали през последните години, свързани с нарушаване на тайната на личните данни в Германия.

„Никога досега кражба на кекс не се е разследвала от толкова голям брой полицаи”, заяви прокурорът Дорис Мюлер Шой след приключване на разследването. На 13 декември германският вестник „Франкфуртер Рундшау“ е получил пратка, в която са се съдържали данните за кредитните карти на 130 хиляди клиенти на берлинската банка LBB. В делото веднага се е включил прокурорът на град Франкфурт на Майн, специалисти от отдела за борба с измамите са започнали подробно да изучават получената база с данни.

Предполагало се е, че са замесени сериозни мошеници. Но разследването установило, че виновниците за скандала се двама пощальони, които не са могли да устоят на изкушението и са се полакомили за традиционния коледен кекс, който в Германия се нарича щолен. След като изяли съдържанието на пратката, адресирана за вестник „Франкфуртер Рундшау“, те решили да прикрият следите си и залепили етикета с адреса на „изядената“ пратка върху друга. В нея са се оказали случайно личните данни на клиентите на LBB, които са изпратени до банката от фирма, занимаваща се с архивиране на банкови данни. По данни на прокуратурата, двамата виновници са си признали за лакомията, уточнява БГНЕС.