Пукал е народното наименование на бухал
Пукал е народното наименование на бухал / iStock/Getty

Всички сме чували израза „Мълчи като пукал". Но какво е това пукал и много ли мълчат пукалите? Чували сме и израза „Гледа като пукал", което означава опулено. И тук идва въпросът как гледат пукалите?

Ами, не, пукалът не мълчи чак толкова, а що се отнася до опулването, то е съвсем естествено, но да караме подред.

Първо трябва да уточним, че правилното изговаряне и изписване е пукАл, пише се с А, не с Ъ. Разбира се, среща се в някои варианти и с Ъ, но това не е толкова книжовно. Названието не идва от пукане, макар да е свързано с характерен звук.

Не идва и от пулене, което е древна дума, прабългарите са я донесли, макар че в историческите филми за прабългари никой не употребява думата „пуля се". Някои вадят етимологията ѝ от памирски език, в който „пфул" означава зяпам, но ПФ-то е преминало само в П и така се е стигнало до „пуля се" и „опулен".

Кое е най-опуленото нещо, което обикновените хора някога са можели да видят? Кое е това, което ококорва очи и те наблюдава, на всичкото отгоре мълчаливо?

Пукал е народното наименование на бухал
Пукал е народното наименование на бухал iStock/Getty

Опулените очи изразяват емоция, изненада, но от физиологична гледна точка те имат друга функция - широкото отваряне позволява да влезе повече светлина. Следователно пукалът не се пули самоцелно, а по този начин подобрява зрението си, когато светлината е малко. И така, гледа ококорено при малко светлина, виждали са го нашите прадеди, при това сравнително често, за да го включат в сравнението, и е мълчалив наблюдател.

В този ред на мисли пукал не ви ли звучи случайно като бухал? Ето я и разкритата тайна. Всъщност пукал е народното наименование на бухал. Името е звукоподражателно почти на всички езици и името на тази птица е дадено заради звука, който издава.

Ето защо пукалът не мълчи чак толкова, напротив, името му е дадено заради звуците, които издава. Но при срещата си с човек, по-скоро мълчи. Стои и гледа ококорено, което е достатъчно основание да стане нарицателно.

Има и нещо друго. Днес ние казваме „Мълчи като пукал" в по-скоро обиден план. Но имайте предвид, че мълчаливото наблюдение е спечелило на бухала слава на мъдрец. Тази птица традиционно се приема във фолклора като символ на познанието. Така че в изразът „Гледаш като пукал" първоначално няма обидни нюанси.

Пукал е народното наименование на бухал
Пукал е народното наименование на бухал iStock/Getty

Но след загубата на оригиналното значение на думата, пукал става профанно. Ето защо следващия път, когато някой ви каже, че гледате като пукал или мълчите като пукал, да знаете, че ви прави, макар и неволно, комплимент. Вие сте мъдреца на птичия свят. И продължавайте да си гледате като пукали.

Вижте още няколко популярни израза и историята, която стои зад тях:

Откъде идват шведската тройка, шведската маса и шведската стена?

Откъде идват изразите „Не те бръснат за слива" и „За чеп за зеле не ставаш"?

Какво е „цигански шамар” и защо е цигански?

Откъде идват изразите "кашляш като магаре" и "напил си се като свиня"?

Защо Лиса е кума и на чия сватба е кумувала?

Откъде идва и какво означава „с трици маймуни да ловиш"?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук