Лечебните свойства на смолите са известни още от древността. Често се е търгувало с тях, а понякога са били по-ценни и от злато. Днес отново се завръщаме към техните лековити сили, пише каналът  "Баба знае" във vbox7.

Смолите се добиват в точно определен период, чрез нараняване на дървесината, като е важно да не се прекалява, за да не се изтощи дървото и да загине. За да се отгледа растение, което да дава от своите ценни сокове, са необходими 10 години. Ето и кои са лечебните смоли и как можем да ги използваме:

Смирна

Смолата от смирна има аналгетичен, дезинфекциращ, тонизиращ и противогъбичен ефект. Помага при рани и кръвотечение в устната кухина. Може да се използва при кожни раздразнения, екземи и рани. Подходяща е при простудни заболявания, стомашни неразположения, артрит, ишиас, подагра.

Тамян

Освен за кадене при различни ритуали, тамянът се използва и в ароматерапията, като има успокояващ ефект, който помага на хората страдащи от безсъние. Той е силен антидепресант. Тамянът се прилага при артрит, астма, камъни в бъбреците, язва, колит.

Тамян
iStock/Getty Images

Борова смола

Смолата се извлича предимно от белия бор, но и други иглолистни имат лечебни свойства. Димът лекува кашлица и хрема, като често се препоръчва и при бебета и малки деца. Смолата има стягащо и укрепващо зъбите и венците свойство. Направена като мехлем - лекува рани.

Мастикс

Тази смола е изключително ценна, заради малкия и труден добив, който често не задоволява пазара. Тя има изключителни антибактериални и антигъбични свойства. Използва се при храносмилателни и дихателни проблеми. Смолата намира приложение в грижата за устната кухина – освежава дъха, избелва зъбите и запълва дупките в тях.

Мастикс
iStock/Getty Images

Бензион

Има широко приложение в китайската и азиатска медицина. Използва се при респираторни заболявания, стомашни проблеми, инфекции, както и при кожни раздразнения. Ароматът има успокояващо действие, помага при стрес, напрежение и депресивни състояния, като подобрява настроението.