/ iStock/Getty Images
Нормално е да изпитваме страх от заразяване с коронавирус след отмяната на извънредните мерки и излизането от режима на самоизолация, пише РИА Новости. Но, за да го овладеете и да не навредите на себе си, трябва по-добре да разберете как точно се предава вируса, съветва водещия изследовател и психолог от Института за социална и когнитивна психология при РАН Анна Юсупова.

Не забравяйте за хигиената и четете по-малко новини за вируса, продължава тя.

Кардиолог: Страхът вреди повече от коронавируса (ВИДЕО)

"В нашата ситуация, свързана с карантината, хората също ще изпитват тревога по отношение на възможността да се заразят. Страхът от хора, като потенциални носители на вируса, със сигурност е разбираем. Основното е да не се допуска страхът да се превърне в натрапчив и да пречи на нормалния живот на човек в обществото", каза Юсупова.

Тя обаче отбеляза, че ако се опитате да се преборите със страха или да го пренебрегнете, можете само да си навредите. По-добре е да се опитате да разберете какво точно причинява страха ви от заразяване и да намалите риска от ситуации, които могат да причинят стрес.

Изобретиха предпазна маска за басейн (СНИМКА)

Не забравяйте за личната хигиена, на първо място, носенето на маска и чистите ръце - отмяната на режима на карантина не отменя присъствието на вируса.

„Важно е също да сте наясно, че другите не изпитват непременно същите страхове и спокойно, без агресия, реагирайте на факта, ако ви се стори, че някои хора наоколо се държа погрешно“, добави психологът.

Грешки, които правим по време на пандемията, без да осъзнаваме (ВИДЕО)

За да не подхранвате страховете и тревогите си, Юсупова съветва да намалите гледането на новини за COVID-19 и да не се поддавате на „заглавия, които поразяват с емоции“.

"Не забравяйте, че паралелно с епидемията от вируса, сега се случва това, което може да се нарече информационна епидемия. Внимавайте за себе си и не си причинявайте допълнителен стрес, гледайки поредната разобличаваща теория", заключава тя.
БГНЕС