Израелският президент в центъра на секс скандал
Израелският президент в центъра на секс скандал / netinfo

Израелският президент Моше Кацав, временно остранен от длъжност в четвъртък по собствена молба, след обвинения за изнасилване, е първият политик от десницата, който можа да стигне до президентският пост на израелската държава след скромна кариера в политиката.

Комисия на израелския парламент прие молбата на Моше Кацав да се оттегли от своите функции за период от 3 месеца, тъй катотова ще му позволи да запази своя имунитет при повдигнатото срещу него обвинение.

Президентът, подтикван да подаде оставка от всички страни, е запоздозрян в изнасилване на бивша своя служителка, по времето когато е бил министър на туризма (1998 -1999 г.), както и в сексуален тормоз срещутри други служителки от президентството.

Във вторник главният прокурор Менахем Мазуз обяви своето намерение да го обвини в изнасилване, сексуален тормоз, възпрепятстване решенията на правосъдието и заплахи срещу свидетели, за което президентът може да получи присъда от 16 години затвор.

Моше Кацав заяви своята невинност по време на пресконференция в сряда вечерта, когато той отправи остри атаки по всички направления срещу пресата, полицията и главният прокурор, представяйки се като жертва на "лов на вещици" и на една "отровна и лъжлива" кампания.

"Ако желанието за повдигане на обвинение от прокурора е спомогнало за сваляне на една от маските на Кацав, разкривайки един сериен сексуален престъпник, речта на президента позволява да се откроят качествата му на оратор, въпреки че речите на този срамежлив човек винаги са били колкото скучни, толкова и безсъдържателни", пише векидневникът "Аарец".

Заявен привърженик на Ликууд, 61-годишният Моше Кацав, който е иранец по произход, беше избран за президент през 2000 година от депутатите, които за всеобщо учудване го бяха предпочели пред ветерана Шимон Перес.

Това е първият десен политик изпълняващ функциите на президент, до голяма степен протоколни, за седемгодишен мандат, който е безкрайно възобновяем. Първият мандат приключва през юли.

Преди това политическата му кариера е незабележима. Той оглавява последователно министерствата на транспорта и на туризма.

Роден в Иран през 1945 г. в семейство с осем деца, той пристига в Израел малко след неговото основаване през 1948 година. Там живее в един от палатковите лагери в Кирият Малаки, намиращи се на изток от Тел Авив, които по онова време са били запазени за новите имигранти.

След това се настанява в Тел Авив заедно със своята съпруга Гила и петте им деца.

През 1969 г. 24-годишният Кацав е избран за кмет на Кирият Малаки и така става най-младият кмет в Израел.

Завършил история и икономика, през 1977 г. Кацав за пръв път влиза в Кнесета (израелския парламент) изграждайки си имидж на умерен политик благодарение на своя умерен тон и прагматизъм.

Представяйки се като строго религиозен и уважаващ традицията евреин, той винаги е защитавал социалните каузи, отхвърлените от обществото личности, в по-голямата си част - източни евреи.

Моше Кацав се противопостави на израело-палестнинските споразумения от Осло (1993 г.), преди да ги приеме като свършен факт.

Разграничавайки се през последните години от твърдата линия на десницата, той се обяви неколкократно за диалог, с цел уреждане на конфликта с палестинците.

В зрелищен жест по време на погребението на папа Йоан Павел Втори във Ватикана през април 2005 г. Кацав разменя няколко думи на фарси с тогавашния ирански президент Мохамад Хатами и на два пъти се ръкува със сирийския президент Башар ал Асад.

Тези два опита за установяване на контакт на такова равнище представляват прецедент в историята на отношенията между Израел, Сирия и ислямската република Иран, двама от "враговете" на еврейската държава.

Въпреки това Моше Кацав държеше да сведе до минимум значението на този свой жест след завръщането си в Израел. /БТА/