Итън Хоук
Итън Хоук / Gulliver/Getty Images
Американският актьор, режисьор и сценарист Итън Хоук ще бъде почетен на тазгодишното издание на кинофестивала в Карлови Вари, съобщи Асошиейтед прес.

Началото на 55-ото издание на фестивала е в петък вечер. Организаторите ще удостоят също с почетна награда "Кристален глобус" за изключителен принос към световното кино актьора Майкъл Кейн. Той ще представи на фестивала дебютния филм "Бестселъри" на режисьорката Лина Реслър. В него двукратният носител на награда "Оскар" Кейн влиза в ролята на старомоден писател, който тръгва на последното си турне.
 
Освен Майкъл Кейн, в Карлови Вари ще бъде почетен и Джони Деп за впечатляващата му кариера и отпечатъка, оставен върху световната киноиндустрия. Деп беше обявен за носител на наградата "Доностия" за цялостно творчество на кинофестивала в Сан Себастиан.

Кинофестивалът в Карлови Вари, който е сред най-старите и известните в Европа, ще продължи до 28 август.

Журито ще избира измежду 12 филма за голямата награда, сред кандидатите е филмът "Докато мога да вървя" на сръбския режисьор Стефан Арсениевич, копродукция на Сърбия, България, Франция, Люксембург, Литва.

Копродукцията на Грузия, Русия, България "Брайтън 4" на режисьора Леван Когуашвили ще има специална прожекция в Карлови Вари.

Посетителите на кинофестивала трябва да са със защитни маски и преди това трябва да удостоверят, че са ваксинирани, преболедували са Ковид-19 или имат отрицателен тест за новия коронавирус.
БТА