Има ли общо между зомби и Замбия?
Има ли общо между зомби и Замбия? / ThinkStock/Getty Images
Има ли общо между зомби и Замбия?
82518
Има ли общо между зомби и Замбия?
  • Има ли общо между зомби и Замбия?

Знае се, че зомбитата, по-скоро като исторически и фолклорен феномен, а не като холивудски персонажи, произхождат от Африка и са популяризирани в Америка чрез африкански роби, които са донесли културата със себе си, по-късно и с филмите.

Има ли нещо общо африканската държава Замбия с наименованието зомби?

Да, има. Името на държавата Замбия е по-ново, отколкото терминът зомби. Преди това тази страна се е наричала Северна Родезия, но след независимостта си през 1964 година, започва да носи името Замбия. Името е производно от замбези-голямата река. Замбия е страната, която лежи на замбези. Нека видим какво означава замбези? На езика тонга е и значи „голяма река", но на езика лози се казва ямбези, което означава „сърцето на всичко". В Замбия най-разпространеният език е бемба, 11% говорят тонга , а 5% лози. И двата езика, както и етническите групи, на които принадлежат, са част от банту езиците, които са подразделение на езиците нигер-конго. Това го казваме само, за да се ориентирате, че подобно на славянските или на германските езици, думите са много близки.

Да се върнем на замбези. Освен „голямата река", името може да означава и „божията река", тъй като разликата между бог и голям в тази езикова група е много тънка, ако изобщо има разлика. Думата и за двете е нзамби. Да обърнем внимание на думата зомби. Между зомби и нзамби очевидно има връзка. Зомби е името на вуду и иуата. Иуа е дух. Зомби е името на вуду и иуата дамбала-един от най важните иуа във вудуту. Това е богът в небето, създателят на всичко. Зомби астрал е най-важната част от човешката душа, която бокорите, магьосниците във вуду могат да изтръгват от човека и да я затварят.

Днес ние сме свикнали зомби да означава жив мъртвец и това е благодарение на популярната култура. Но в по-дълбок план зомби е празно същество, от което е изваден зомби астрала, душата му. Но бог ще му я върне след време. Ето затова той е жив мъртвец. Темата за немъртвите или за мъртъвците, които стават от гроба, е позната на всички култури. Спомнете си само завръщането на Лазар от мъртвите. Типично зомби от днешна гледна точка.

Ето как идеята за зомби се преплита с някои западни разбирания. И в хаитянският вариант на вуду, пренесените от Западна Африка традиции, се смесват с някои европейски, става малко „манджа с грозде" и истинското значение на думата зомби се изгубва. Тук обаче се разбрахме да не говорим за зомбитата, като поп културен феномен, а за връзката между името зомби и държавата Замбия. Да, такава връзка има. Замби означава бог и в двата случая. А пък ако решите да си поговорим за зомбита във филмовия им вариант и с какви проблеми трябва да се сблъскат те при превземането на света, това може да стане в друга Питанка.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате