/ Thinkstock/Getty Images
Безопасно ли е да отсядаме в хотел по време на пандемията? В препоръките на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията ясно се казва, че най-добрият начин да се защитим от вируса, е да си стоим у дома, предаде Асошиейтед прес.

Но ако се налага да пътувате, по-безопасно ще бъде да наемете къща заедно с членове на домакинството си, отколкото да отсядате при приятели и роднини, които не са от домакинството или да отседнете в хотел, където ще се срещате с повече хора. Най-рисково е да изберете хостел или друг вид настаняване тип общежитие със споделени спални помещения.

Опитайте да избере жилище под наем, което гарантира 72-часов интервал между настаняването на гостите, съветва д-р Наташа Тужник, инфекционист в университета на Калифорния, Дейвис. До 20 ноември домакините в "Еърбиендби" трябва да приемат новите хигиенни изисквания - почистване на подове и всички повърхности с вода и сапун, пране на спалното бельо на висока температура, дезинфекциране на най-често докосвани предмети като брави на врати, вентилация на помещенията.

В жилищата под наем може да има повече достъп до чист въздух, отколкото в хотелите, добавя Тужник. Тя казва, че има малко регистрирани случаи на разпространение на новия коронавирус, свързани с хотели.

Ако отсядате в хотел, проверете какви мерки предприема управата във връзка с пандемията. В много хотели са въведени допълнителни процедури по почистването и се насърчава социалната дистанция в общите помещения.

Можете да използвате дезинфекциращи кърпички за почистване на повърхностите, които се докосват най-често като брави, ключове за осветление и други, съветва експертката. Преценете дали да не откажете услугите на камериерките, за да ограничите достъпа на външни хора до стаята си.

Специалистите съветват извън хотелската стая да избягвате общите помещения и ако е възможно, да използвате стълбището, а не асансьора.
БТА