/ ThinkStock/Getty Images
Хотел за насекоми отвори врати в градския парк в Разлог по инициатива на Общината.

Направиха роботизиран кошер за пчели

"Новата придобивка е създадена изцяло от естествени материали, така че най-дребните обитатели на парка да имат топло и възможно най-близко до природата място за зимуване", разказа експертът "Връзки с обществеността" към общинската администрация Красимира Татарска.

"С дървените къщички се цели да се възпитават малките жители и гости на града в опазване не само на растенията и животните, но и на насекомите. Идеята е взета от други европейски държави" допълни Красимира Татарска.

Сапунени мехурчета ще опрашват растенията вместо пчелите

"Хотелът за насекоми е разделен на отделни помещения, в които са поставени шишарки, камъни, пробити дървени стволове и други естествени материали. Те са съобразени с предпочитанията на насекомите, които не зимуват под почвата", разказа Красимира Татарска. "Например, калинките обичат да са в бамбуковите пръчки, затова в хотела има и такива", допълни тя.

Хотелът за насекоми е поредната инициатива в Разлог, с която се възпитава отношение дори към най-малките обитатели на планетата. От няколко години в една от класните стаи в Начално училище "Яне Сандански" е поставен апископ - специален стъклен пчелен кошер, с който може да се наблюдава живота на пчелите.
БТА