/ iStock/Getty Images
Насекомите по света изчезват, алармираха водещи експерти етномолози, съобщи Асошиейтед прес.

Климатичните промени, инсектицидите, хербицидите, светлинното замърсяване, настъплението на други видове и промените в употребата на почвите и земеделието са причина Земята да губи от един до два процента от насекомите си всяка година, каза Дейвид Уегнър, етномолог в университета на Кънектикът и ръководител на поредица изследвания, публикувани в изданието на Националната академия на науките на САЩ. В изследванията са участвали 56 водещи световни етномолози.

Проблемът, наричан често апокалипсис на насекомите, е като пъзел. Учените все още не са напълно наясно за мащабите и сложността му и срещат затруднения да накарат света да обърне внимание и да предприеме действия.
 

Уегнър казва, че учените трябва да преценят дали темпът на загуба на насекомите е по-голям, отколкото при другите видове. "Има причини да се тревожим повече, защото насекомите са мишена на атака" с инсектициди, пестициди и светлинно замърсяване.

Етномоложката Мей Беренбаум от университета на Илинойс, съавтор в изследването и носител на Национален научен медал на САЩ казва, че "намаляването на насекомите е сравнимо с климатичните промени преди тридесет години заради затрудненията в определяне и оценка на загубите и техните темпове".

В много случаи ситуацията се влошава и от факта, че хората по традиция мразят буболечките, макар те да опрашват растенията и да имат ключова роля в хранителната верига, добавя тя.

Уегнър дава пример за важното значение на насекомите с два известни вида - пчелите и пеперудите монарх. Популацията на пчелите драстично намалява заради заболявания, паразити, инсектициди, хербициди и липса на храна.

По-сухото време в западните райони на САЩ заради климатичните промени означава недостиг на храна и за пеперудите. Промените в земеделието в САЩ водят до недостиг на бурени и цветя, нужни на пеперудите.

"Създаваме гигантска биологична пустиня с изключение на соята и царевицата в огромен район в Средния запад", каза етномологът.
БТА