Google чества 166 години от рождението на Фаберже
Google чества 166 години от рождението на Фаберже / снимка: screenshots/Google

По случай 166 години от рождението на един от най-прочутите ювелири Петер Карл Фаберже Google промени и украси логото си подобаващо. Световната търсачка отдаде почит с най-популярното творение на руския бижутер - "Яйцата на Фаберже".

Световноизвестният ювелир е роден на 30 май 1846 г. в Санкт Петербург, Русия, в семейство на бижутер. Той расте в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето космополитно образование.

Фаберже наследява работилницата на баща си и става популярен във владетелските дворове на цяла Европа, благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато, сребро, топаз, кристал и други материали. Самият император Александър Трети научава за твореца и поръчва на ателието му едно декоративно великденско яйце, като подарък за своята съпруга, Мария Фьодоровна. Благодарение на мигновения успех, Фаберже получава постоянни поръчки за императорския двор.

Революцията от 1917 г. обаче слага край на славната кариера на Фаберже. Майсторът продава своите дялове от фирмата на сътрудниците си и напуска Русия. Умира в изгнание, а тленните му останки са пренесени от Швейцария и погребани редом с тези на жена му в Кан.