Французин откри 100 кг злато в стара семейна къща
Французин откри 100 кг злато в стара семейна къща / Thinkstock/Getty Images

Французин, който получил в наследство стара семейна къща, откри в нея много повече, отколкото е очаквал. Мъжът е попаднал на скрито златно съкровище за милиони, разпръснато на няколко места в сградата. То се състои от златни монети и кюлчета, които тежат общо 100 кг.

„Имаше 5000 отделни златни предмета, две кюлчета от по 12 кг и 37 кюлчета от по 1 кг“, каза местният аукционер Никола Фиерфор. Според него имането на обща стойност около 3,5 млн. евро е било „изключително добре скрито“.

Съкровището е било открито, чак след като наследникът - чиято самоличност и връзка с починалия собственик на къщата остават неизвестни, е започнал да мести мебелите с намерението да ги продаде.

Първо наследникът е открил малка кутия с монети, захваната с винтове за една от мебелите. След това следата на златото е продължила към стара кутия от уиски и редица други неподозирани места, криещи находки. След намирането на двете златни кюлчета от по 12 кг новият собственик е побързал да извика адвоката си, за да направи опис на откритото.

В последствие става ясно, че златото датира от 50-те и 60-те години на миналия век. По-късно в къщата са открити и всички необходими сертификати на ценния метал. Към момента златото вече е продадено на няколко френски и международни купувачи.

Големи печеливши от находката обаче може да се окажат и данъчните. Според закона наследникът трябва да плати, освен 45% данък наследство, така просрочени данъци за три години назад, ако починалият роднина не е декларирал богатството си.

Източник: БГНЕС