/ iStock/Getty Images
Палентолози описаха динозавър, живял преди 150 милиона години на територията на днешния щат Монтана, който е страдал от симптоми на грип и пневмония, съобщи Ройтерс.

Фосилът, наречен Доли, е първото доказателство за дихателна болест при динозаврите. На три от шийните му прешлени има разраствания, подобни на броколи, образували се заради инфекция във въздушните пътища, свързани с белите дробове. Заради нея младият екземпляр вероятно е имал треска, бил е летаргичен, дишал е трудно, кашлял е, кихал е, а е страдал и от диария. Инфекцията е подобна на аспергилозата при съвременните птици. Тя може да е коствала живота на Доли.
 
Динозаврите са боледували, както и другите животни, но фосилните доказателства са редки, защото меките тъкани рядко се запазват.

Доли принадлежи към досега неизвестен вид завроподи - растителноядни динозаври с дълга шия и опашка, малка глава и четири солидни крака. Екземплярът е бил дълъг около 18 м, тежал е 4-5 тона и е умрял, когато е бил на 15 до 20 години, разказа Гари Удръф от музея на динозаврите в Малта, Монтана, който е ръководител на изследването.
БТА