/ iStock
Метаболизмът е сложен процес на превръщане на храната в енергия. Има редица храни, които могат да го активират и да помогнат за поддържане на здравето.

Най-неочакваните от тях бяха посочени от американски експерти по хранене, съобщава порталът She Finds.

Експерт: Храната може да лекува, но може и да разболява - за какво да внимаваме

Сиренето тофу, растителен продукт на основата на соя, не само се оказва ефективно средство за подпомагане на метаболизма, но то е един от най-мощните бустери за ускоряване на метаболизма. „Тофуто е лек протеин, който е пълен с хранителни вещества, което го прави идеален за хора, които следят теглото си“, казва диетологът Лиза Ричардс.

Протеинът в соевото сирене изисква повече енергия за смилане, което временно увеличава скоростта на метаболизма ви.

Д-р Бен Шуф от своя страна похвали листните зеленчуци, особено спанака и къдраво зеле. Според него зелениите са пълни с хранителни вещества, които насърчават загубата на тегло, ускоряват метаболизма и поддържат нивата на кръвната захар стабилни.

Храните с високо съдържание на протеини също ще помогнат за ускоряване на процеса на превръщане на храната в енергия.

„Протеинът изисква повече енергия за смилане, което увеличава термичния ефект на храната.  Яденето на протеин не само поддържа вашия метаболизъм, но също така помага за поддържане и дори изграждане на мускулна маса“, обясни експертът по хранене Дестини Муди.

Друг важен продукт е канелата. Въпреки че не стимулира директно метаболизма, тя може да има положителен ефект върху нивата на кръвната захар. „Канелата подпомага метаболизма, особено при тези с метаболитни рискови фактори“, подчертава Шуф.

Пикантните храни не ускоряват отслабването

И накрая, петият продукт, който ускорява метаболизма, е куркумата и нейният активен компонент куркумин. Всички скорошни проучвания сочат противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на куркумина, които могат да повлияят на метаболитните процеси.

„Термогенните ефекти на подправки като куркума стимулират производството на топлина, активирайки изгарянето на калории“, каза д-р Нанси Лин.

В същото време диетологът Сан Мигел отбеляза, че „антиоксидантните свойства на куркумата могат да намалят инсулиновата резистентност, нивата на кръвната захар и други метаболитни нарушения, свързани със затлъстяването“.