Джинджифилът е полезен в много отношения, но той е строго противопоказен при наличието на някои заболявания.

Употребата на джинджифил в големи количества може да предизвика обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт  поради "агресивни" вещества в състава му, предупреждава диетологът Ирина Бережная.

Според специалиста джинджифилът трябва да се използва с повишено внимание, тъй като дразни стомашната лигавица. Най-добре е да добавите корен от джинджифил към чай при настинки, за да облекчите дращенето в гърлото. В същото време Бережная напомни, че това „не е продукт за ежедневна употреба“.

„Хората, които имат някакви възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт,  трябва да го използват с голямо внимание - може да предизвика обостряне на заболяванията, включително панкреатит, холецистит, особено ако има камъни или ерозивни и язвени процеси в стомаха“,  обяснява диетологът. Освен това продуктът има "жлъчегонно, дразнещо действие и повишава апетита".

По-рано диетологът Олеся Фролова назова полезните свойства на джинджифила. По-специално тя препоръчва включването на този продукт в диетата за облекчаване на главоболие, причинено от напрежение поради стрес.
Рамблер