/ iStock/Getty Images
Британски музикант предприе необичайно турне в Централен Тайланд. Пианистът Пол Бартън изнася концерти пред, меко казано, непокорна публика, чийто представители го дърпат за косата, крадат партитурите му и се катерят по пианото му. За необичайната авантюра на находчивия музикант разказва „Сабах“.

Бартън е възприеман като рок звезда от стотици... гладни, диви маймуни, които се надява, че музиката му може да успокои, във време, когато индустриалното прекъсване на туризма, предизвикано от коронавируса в Тайланд, означава по-малко посетители, които да ги хранят, и по-малко средства за тяхното благосъстояние.

"Трябва да положим усилия, за да сме сигурни, че се хранят правилно. И когато се хранят правилно, ще бъдат по-спокойни и няма да бъдат агресивни", каза Бартън, 59-годишен, дългогодишен жител на Тайланд.Музикантът е свирил на четири места в провинция Лопбури в страната, известна със своите крадливи маймуни. Сред тези места са древен индуски храм, железария и изоставено кино.

Макаците се струпват незабавно около него, докато той свири Лудвиг ван Бетовен и Майкъл Ниман. Някои се наместват на табуретката му, други се качват на раменете му и дори върху главата му. Бартън се опитва да остане фокусиран, докато малка маймуна тича напред-назад по клавишите на пианото, а други дъвчат неговия нотен лист, преди той да се опита да го изтръгне.„Прекрасна възможност да опозная дивите животни в момент, в който са непринудени“, каза Бартън, родом от Йоркшир в Северна Англия.

Маймуните са последната му публика, след като е свирил Бах, Шуберт, Шопен и Бетовен повече от десетилетие на слонове в храмови уединения за пенсионери.

Бартън се надява да повиши осведомеността за естествения живот на маймуните, като същевременно изучава техните поведенчески реакции към класическата музика.

„Възможно е музиката да играе роля в процеса на възприятията им“, каза той.