Един от най- консумираните продукти днес има празник. 14 октомври е обявен за Международен ден на яйцето, въведен от Международната комисия на яйцето, през 1996 година.
Основната цел е през този ден да се покажат най-полезните му качества, съобщават от международната компания за поръчки на храна foodpanda.
Кокошите яйца са широко използвани в много видове ястия, както сладки, така и солени. Някои от най-срещаните методи за подготовка са: сварени (рохко или твърдо сварени), бъркани, пържени, на омлет и др. Яйцата могат да се консумират и сурови, въпреки че това не се препоръчва за хора, които могат да бъдат особено чувствителни към салмонелоза. В суров вид те са много добър метод за подобряване на гласа.
В кухнята, яйченият жълтък е важен емулгатор, който се използва за сгъстител. Изключително подходяща храна е при спазване на диети поради високо съдържание на протеини и нулевото съдържание на мазнини. Въпреки това трябва да бъдем внимателни и да не приемаме повече от 3-5 яйца на седмица заради холестерола, който съдържат.
Колкото и да е странно, има много типове яйца, така че нека видим колко са различни всички тези видове яйца:
Според цвета им
Яйцата са бели, жълто-оранжеви и светло кафяви. Това се получава заради пигментацията и не влияе на вкуса им.
Според размера
Яйцата обикновено са етикетирани като малки, средни, големи и много големи. Различията в размера до голяма степен се дължат на възрастта на кокошката, въпреки че понякога това е свързано с щам или порода. Пъдпъдъчите и щраусовите яйца са сред предпочитаните деликатеси.
Според това с какво се хранят кокошките
Всички можем да видим разликите между вкуса и вида на домашното яйце и тези на купеното от магазина. Например обогатените яйца имат повече Омега-3, защото кокошките с хранят с качествени продукти, в свободни пространства, а не в клетки.
Как да отбележим деня на яйцето и да разнообразим ежедневието си?
Засегнете дебата "Кое е първо, кокошката или яйцето?". На този въпрос все още никой не е открил отговор, но ще е любопитно да научите мнението на околните.
Направете закуска, като сервирате яйцата в различни форми. Използвайте въображението си.
Кой каза, че яйца се боядисват само на Великден? Направете семейно състезание, кое яйце ще бъде най- красиво и се забавлявайте.