Запознайте се със създателя на изгряващата и набираща все повече слава калифорнийска компания Кълинари Кейвс - българинът Здравко Терзиев, чийто дом има две впечатляващи "пещери". Едната нашенецът използва за колбаси и консервирани храни, а другата - за домашно приготвеното му вино.
Преди десет години роденият във Варна Здравко прекарвал дните си над архитектурни модели в офиса, а нощите - над амбициозни хранителни проекти като панчета, кисело зеле, вино и други. Но когато свободното пространство започнало да привършва, си спомнил за избата под дома на дядо си в България, пише в материал за предприемчивия българин местната преса.
"Беше толкова странен, скрит за мен свят", сподели той. Вдъхновен, той решил да изкопае голямо пространство под дома си в Мерин Каунти, Калифорния, за да пресъздаде избите от Стария свят, където да складира бутилки, буркани и барели. Скоро негов съсед поискал същото, а по-късно - още един. По този начин през 2011 година Терзиев основал Кълинари Кейвс, с която днес изгражда подземни помещения за любители на виното в Северна Калифорния.
Пещерите
Стаите на българина поддържат температура от 55 до 60 градуса по Фаренхайт (от 13 до 16 по Целзий). Прави всяка една от тях различна от предходната.
"Започвам с въпрос към клиентите какво искат да складират. Яйца или ябълки? Вино или сирене? Определено искате да държите виното и сиренето в отделни помещения - нуждаят се от различни нива влажност. А и заради молците не можете да сложете вашето Бри непосредствено до синьото сирене", категоричен е варненецът.
Видовете пещери варират от много малки до средни и многостайни комплекси, декорирани с мозайки, отбелязва порталът foodandwine.com. А цените им се движат от 12 до 40 хиляди долара.
Най-необичайната му задача
Терзиев споделя, че това бил клиент, който нямал пространство под дома си за "пещера". След кратък размисъл проявил изобретателност - заровил в задния двор на клиента стар метален камион за мляко, който превърнал в необикновена винарна. (БГНЕС)