Бразилска кървава драма взе Златна мечка
Бразилска кървава драма взе Златна мечка / снимкa: БГНЕС

Кървавата бразилска драма за полицейската бруталност „Елитен отряд“ победи фаворитите от Холивуд и Великобритания и спечели Златна мечка за най-добър филм на 59 международен кинофестивал в Берлин, предаде Франс прес.

Режисьорът Хосе Падиля е заснел кървава драма, основаваща се на действителни истории за насилието и корупцията сред полицията в мегаполиса Рио де Жанейро.

„Елитен отряд“, който раздели критиката на две и чиято победа бе изненадваща за мнозина, бе голям хит в бокс офиса в Бразилия. Някои критици обвиняват Падиля във възпяване на бруталността в стремежа си да я осъди. Той получи наградата си от ръцете на тазгодишния президент на журито - френския режисьор от гръцки произход Костас Гаврас.

Това е първата бразилска лента, която печели престижната награда в Берлин след 1998 година, когато Златна мечка бе връчена на филма „Централна гара“. Наградата за най-добър режисьор бе връчена на американеца Пол Томас Андерсон за „Ще се лее кръв“, в който британската звезда Даниел Дей Луис се превъплъщава в ролята на петролен бос.

Сребърна мечка за най-добър актьор получи иранецът Реза Наджие за ролята си във филма „Песента на врабчетата“. Той се превъплъщава в Карим, баща, работещ във ферма за щрауси в покрайнините на Техеран, който се премества в столицата, след като губи работата си. „Посвещавам тази награда на моята страна, която обичам, и нейното кино“, добави Карим.

Британката Сали Хоукинс взе Сребърна мечка за най-добра актриса за ролята си на учителка оптимистка в „Happy-Go-Lucky“, допълва БГНЕС. За най-добър сценарий бе отличен китаецът Ван Сяошуай за „Вярваме в любовта” - мелодраматична приказка за разведена двойка на средна възраст, опитваща се да спаси живота на своята малка дъщеря, страдаща от рядка болест на кръвта.