Боно съветва Африка да последва примера на Ирландия
Боно съветва Африка да последва примера на Ирландия / снимкa: БГНЕС

Ирландският певец Боно посъветва африканските страни да последват примера на Ирландия, за да се справят с бедността и да преодолеят хранителната криза, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Звездата от Ю2, защитник на правата на бедните страни, се обърна към ръководителите на 52 африкански страни, които пристигнаха за участие в международната конференция в Токио за развитието на Африка.

„Какво мога да предложа? Главното е, че съм ирландец. Ние бяхме колониална страна, имахме проблеми с британците, имаме много общи неща с Африка“, заяви Боно в присъствието на японския премиер Ясуо Фукуда. Той припомни, че в момента заплатите в Ирландия са едни от най-високите в света. Преди век и половина Ирландия бе сполетяна от глад заради лошата реколта от картофи, продължи Боно. Според него гладът бил предизвикан от решението на страната за продължи да изнася храни за Великобритания.

„Това лошо управление е част от историята на моя народ и аз мисля, че щом трябва да се заемем с проблемите, предизвикани от кризата с храните, трябва да имаме по-добро управление“, завърши певецът.