Безполовата мода набира сила и последователи
Безполовата мода набира сила и последователи / БГНЕС

Барети, панделки, дамски чанти, розово облекло - в Япония се наблюдава тенденция мъжете да се ориентират към откровено дамски моден стил. Трендът намира отражение и в започналата пролетна Седмица на модата в столицата Токио, предаде Франс прес.

Знамето на "безполовата" мода открито развява Генкинг - звездата на сайта за фотосподеляне Instagram с близо 850 000 последователи. Без никакво притеснение манекенът - почитател на облекла и аксесоари - колкото мъжки, толкова и дамски, качва свои снимки с дълги руси букли и извити мигли. Роден Генки Танака, Генкинг се влюбва в модата още на крехка възраст и мечтае за дамски чанти Chanel и аксесоари в пастелно розово.

Синьо за момченцата, розово за момиченцата, но защо?

"Майка ми проявяваше разбиране. Навремето обаче не исках открито да призная женствената си страна и се опитвах да я прикрия. Когато станах на 20 години, престанах да се преструвам", споделя Генкинг.

В Япония всички роли в традиционния театър Кабуки се играят от мъже. От другата страна е театрална трупа "Такаразука Ривю", основана преди над 100 години. Ролите в пищните постановки, вдъхновени от западните мюзикъли, се изпълняват изцяло от жени, които забавляват публиката с къси прически и цигари в уста.

Защо мъжете носят панталони, а жените са с поли?

"Смяната на мъжките и женските роли в театъра или в модата са неотделима част от японската култура", обяснява блогърката и телевизионна водеща от Токио Миша Джанет.

Влияние върху модните решения на мъжете в Япония оказват също корейският поп и аниметата.

"Нарастващата популярност на този жанр в страната кара много млади мъже да възприемат стила и да копират женствените лицеви характеристики на изпълнителите от корейските поп групи. От друга страна популярността на аниметата подтиква мъжете да използват грим, за да наподобяват любимите си рисувани герои", казва Джанет.

Новата колекция на Chanel - повече улична, отколкото висша мода

Сред авангардистите на "безполовата" мода са също певецът Йоджи Кондо и звездата на модата Рючеру, които слагат ученически плитки и руж, и се обличат с пухкави розови пуловери - визия, по традиция резервирана за японките.

Ако японската мода иска да противоречи на общоприетото, ще е необходимо нещо повече от момчета с поли, за да се променят фалократичните и консервативни нагласи на обществото, допълва блогърката.

Маникюр със скорпиони-убийци е новият хит в Мексико (СНИМКИ)

Седмицата на модата в Токио започна с представяне на колекцията на дизайнера Цукаса Миками. По подиума дефилираха мъже и жени с облекла с флорални мотиви. За Миками, в чиито предишни ревюта моделите и от двата пола са обличани по сходен начин, създаването на "унисекс" мода е втора природа.

"Не правя никакви разграничения между половете", казва дизайнерът. За Генкинг тази фриволна мода поставя начало на нова ера. "Границите между половете се размиват. Япония все още е консервативна, но мисля, че все повече мъже ще се ориентират към тази култура. Човек живее така, както се облича", казва манекенът.

Източник: БТА