Защо мъжете носят панталони, а жените са с поли?
Защо мъжете носят панталони, а жените са с поли? / Thinkstock/Getty Images

Защо мъжете носят панталони, а жените поли? Чисто анатомично жените са по-пригодени за носене на дрехи, близо разположени до чатала. Мъжките първични полови белези, от своя страна, предполагат идея за повече свободно пространство. По тази логика би трябвало да сме като шотландците, ако погледнем от гледна точка на практичността и свободата на движение, които осигуряват панталоните. Какво е наложило жените да не ги ползват допреди няколко десетилетия?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Малко сексистки въпрос, защото приема идеята за разделение на дрехите на мъжки и женски. Всъщност панталоните са съществували още в горния палеолит, тоест преди 50 000 години, в каменната ера. И те съвсем не са били строго мъжко или женско облекло. Носени са били и от двата пола, защото са удобни и позволяват свобода на движение. И всяка дама, която се е опитвала да се затича в пола, ще потвърди това.

После обаче нещата опират до културно съизмерване. Елините, както добре знаем, са носели туники, както мъжете, така и жените. Това е нямало общо с първичните полови белези, а с климата и начина на живот. Когато се сблъскват с представители на иранската култура, около VІ век преди Христа, те са изумени, как някой изобщо маже да носи панталони. А иранците са носили, при това не само мъжете конници. Изобщо за източните народи панталонът е бил унисекс. Сетете се за женските шалвари, които не се различават особено от мъжките. Елините са намирали панталоните за нелепи и са им се подигравали, наричали са ги тулакой - торби. И са смятали, че обезформят тялото, а знаете за техният култ към тялото.

Римската култура се базира сериозно на елинската по отношение на културно наследство и затова в древен Рим носят туники и тоги, което не означава, че е нямало панталони. Имало е два вида: феморалия - къси панталони до коленете, много удобни. Бойците са носели такива. И бракая, взети назаем от келтите и галите. Едно уточнение. Вече говорихме за това в Питанката за шотландските поли. Дори шотландците не са ги носили така, както си представяте. Носили са панталони и още как. Просто клановото одеяло, с което са се намятали като римската тога, е било твърде дълго и го скъсяват на доста късен етап, защото било непрактично. Зарежете го Мел Гибсън. Уилям Уолъс не е носел пола, носел е панталони.

Да се върнем на римляните. Въпрос отново на културни различия. Варварите носят панталони, гражданите тоги. Няма значение мъже или жени. После обаче нещата се поразмиват и във Византия се носят определен тип панталони под тогите и туниките. Към това време обаче нещата в културен план силно са се променили. Европа започва да се християнизира и това се изразява в ограничения на панталоните за жени. Но така или иначе женската мода драстично се променя по отношение на покриване на тялото. Връщането на панталона при жените е по източна линия. Там никога не са спирали да го носят. Така че интересът към Изтока и особено към Китай, а не анатомията или равноправието връщат панталоните при дамите.

Накрая да обобщим. Облеклото никога не е зависело от чатала, а от бита и културните практики. И дори днес идеята, че панталонът е по-удобен за дами, а полата за мъже е по-скоро културно, отколкото анатомично наблюдение. Наследство, какво да се прави.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук