Берлинале 2015 - от Холивуд до Техеран
Берлинале 2015 - от Холивуд до Техеран / Guliver/Getty Images

С "Никой не иска нощта" на испанската режисьорка Изабел Койшет, в който България участва като копродуцент, довечера ще бъде открит 65-ият международен кинофестивал в Берлин, който тази година е под знака на жените, съобщи АФП.

Филмът е за съпругата на американския изследовател от края на 19-и век Робърт Пиъри. В главната роля е френската актриса Жулиет Бинош, печелила вече наградата за най-добра актриса на Берлинале през 1997 г. с "Английският пациент".

"Никой не иска нощта" е един от 19-те филма, състезаващи се за наградата Златна мечка. Тя ще бъде присъдена на 14 февруари от журито, председателствано от американския режисьор Дарън Аронофски. В журито са актьорите Одри Тоту и Даниел Брюл, режисьорите Джун-хо Бон и Клаудия Льоса, продуцентите Матю Уайнър и Марта де Лаурентис.

Изабел Койшет вече е участвала в конкурсната програма на Берлинале с филмите си "Животът ми без мен" (2003 г.) и "Любовници" ( 2008 г.). Испанската режисьорка е едва втората жена, с чийто филм започва първият голям кинофестивал за годината след германката Маргарете фон Трота през 1995 г. Тя е и една от трите жени режисьорки в конкурсната програма тази година, заедно с полякинята Малгоржата Шумовска и италианката Лаура Биспури.

В конкурсната програма е новият опус на Терънс Малик "Рицар чаши" за проблемите на известността. В главните роли са Крисчън Бейл, Кейт Бланшет и Натали Портман. Друг дългоочакван филм е "Кралицата на пустинята" на Вернер Херцог с Никол Кидман в ролята на британската шпионка Гъртруд Бел. Единственият французин в конкурсната програма е Беноа Жако с "Дневника на една камериерка" с Леа Сиду.

Кинофестивалът в Берлин, който представя по-ангажирано кино от конкурентите си, дава трибуна на иранския режисьор Джафар Панахи, като ще покаже филма му "Такси". Самият режисьор няма да може да присъства на фестивала, защото няма право да напуска страната си.

Латинска Америка е добре представена с гватемалския филм "Иксканул" на Хайро Бустаманте и двата чилийски филма "Седефено копче" на Патрисио Гусман и "Клубът" на Пабло Лараин. "Айнщайн в Гуанахуато" на британеца Питър Грийнауей е копродукция с Мексико.

Извън конкурсната програма британецът Кенет Брана ще представи "Пепеляшка" с Кейт Бланшет, а Вим Вендерс - "Всичко ще се оправи" с Джеймс Франко, Шарлот Генсбур, Рейчъл Макадамс. Германският режисьор ще получи също награда Златна мечка за цялостно творчество.

Източник: БТА