Бактериите в стомаха може би влияят върху теглото
Бактериите в стомаха може би влияят върху теглото / netinfo

Повечето микроби в човешки организъм живеят в червата, които осигуряват идеални условия за размножаване - постоянна температура и приток на хранителни вещества, информира БГНЕС.

Според най-нови изследвания на професор Джефри Гордън от Медицинския Унииверсите в Санкт Луис бактериите по всяка вероятност оказват големи влияния върху най-различни процеси в човешкия организъм, включително и върху телесното тегло. Изследванията на професор Гордън показват, че съставът на различните видове бактерии в чревния тракт предопределят това, дали един човек е дебел или слаб. Сътрудниците на Гордън установили, че някои бактерии разграждат и усвояват баластните вещества много добре, а други изобщо не се справят с подобна задача. По тази начин се обяснява фактът, че в червата на някои хора остават повече захари и мазнини, отколкото при други.

От съотношението на два основни типа бактерии зависи равновесието в телесното тегло. При хора с наднормено тегло американските учени установяват наличието предимно на представители на вида Firmicutes, които са известни с това, че много добре и пълно усвояват хранителните вещества. Затова пък - при същите тези хора броят на бактерите от вида видове Bakteroidetes, които не усвояват добре хранителните вещества, бил редуциран почти наполовина. Според други учени, влияние върху телесното тегло оказват и някои вируси - предимно тези от групата - аденовируси, които обикновено предизвикват у човека настинки. Ако вирусите влияят на телесното тегло възниква въпросът дали наднорменото тегло не е проблем, който се предава по вирусен път? " Учените в Луизиана не изключват подобна възможност. Всичко това не означава, че спазването на мярка в храненето или диетите са безсмислени за хора, които имат предимно "лоши бактерии" в чревната си флора, предупреждава Дойче веле. Медиците вероятно ще се опитат да "манипулират" състава на чревната флора у хора с наднормено тегло, с цел да повлияят върху затлъстяването.