Анджелина Джоли е претърпяла двойна мастектомия
Анджелина Джоли е претърпяла двойна мастектомия / снимка: БГНЕС

Анджелина Джоли е претърпяла двойна мастектомия. 37-годишната актриса, чиято майка Маршлин Бертран почина през 2007 г. от рак на яйчниците, взела решението да й бъдат премахнати и двете гърди, въпреки че е здрава.

Това станало, след като било установено че има гена BRCA1, който й дава риск от 87% да развие рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците. "Моите лекари счетоха, че имам 87% риск от рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците, въпреки че той е различен за всяка жена", пише Анджелина в "Ню Йорк Таймс".

Само част от случаите на рак на гърдата са резултат от наследена генна мутация. Жените с дефект на гена BRCA1 са изложени на риск от средно 65% да развият заболяването. "Веднага щом разбрах, че това е реалността, реших да бъда проактивна и да намаля до минимум риска, доколкото мога. Взех решението да се подложа на превантивна двойна мастектомия. Започнах с гърдите, тъй като рискът ми от рак на гърдата е по-висок от риска от рак на яйчниците и операцията е по-сложна. На 27 април завърших трите месеца на медицински процедури, свързани с мастектомията. През това време успях да опазя тайната и да продължа да си върша работата", споделя Джоли, цитирана от БГНЕС.

Операцията на актрисата била успешна и лекарите казват, че шансът й да развие рак на гърдата сега е под 5 на сто. Анджелина, която отглежда шест деца с годеника си Брад Пит, благодари на актьора, че й е помагал по време на лечението. Тя разкри, че децата й са една от основните причини да се подложи на операцията.

"Мога да кажа на децата ми, че не трябва да се страхуват, че ще ме изгубят заради рак на гърдата. Успокояващо е, че те не виждат нищо, което да ги кара да се чувстват неудобно. Виждат малките ми белези и това е всичко. Всичко друго е същото, каквото винаги е било. Късметлийка съм, че имам партньор като Брад Пит, който е толкова любящ и подкрепящ. Така че бих казала на всеки, който има жена или приятелка, преминаваща през това, да знае, че е много важна част от прехода. Брад беше в центъра Пинк Лотъс, където се лекувах през цялото време на операциите. Дори успяхме да намерим кратки моменти, в които да се посмеем заедно. Знаехме, че това е правилно за нашето семейство и че то ще ни сближи още повече. Така и стана", споделя още Джоли.