Амбициозните шефове са по-предразположени към инфаркт от благите
Амбициозните шефове са по-предразположени към инфаркт от благите / Thinkstock/Getty Images

Рискът от инфаркт при амбициозните и властни началници е много по-голям, отколкото при благите ръководители, установи американско проучване, публикувано във в. "Дейли мейл".

Амбициозните хора много често бележат големи успехи в кариерното си развитие. Но това не се отразява добре на тяхното здраве. Бързото, агресивно изкачване на социалната стълбица, възхвалявано от куп холивудски продукции, всъщност е контрапродуктивно. Успехът на всяка цена в службата често води до запушване на кръвоносните съдове, което съпровожда кариерното издигане.

Изследователски екип от университета в Юта, ръководен от проф. Тимъти Смит, проучил кариерното развитие на 500 доброволци в зависимост от тяхната личностна характеристика. Оказало се, че тези от тях с агресивно доминантни черти, са изпитвали много по-големи стресови натоварвания по време на тестовете. Този тип личности по правило по-често получавали запушване на артериите. Това било наблюдавано както при мъжете, така и при жените. А по-добродушните хора на ръководни позиции са били изложени на много по-малък стрес от страна на останалите и се радвали на по-добро здраве.

Установено е било също, че агресивните началници имат и много по-нехармоничен семеен живот в сравнение с добродушните. А това допълнително ги излагало на сърдечносъдови проблеми. Честите семейни конфликти ги обричали на допълнителни рискове да получат инфаркт, тъй като не се радвали на подкрепа в семейното огнище.

Източник: БТА