Айо: Докато сърцето ми е изпълнено с честност, ще правя музика
Айо: Докато сърцето ми е изпълнено с честност, ще правя музика / снимка: БГНЕС, архив

В Интернет пространството вече се завъртя виртуалният поздрав на популярната изпълнителка Айо към българската публика. Истинското име на певицата, която като че ли за една нощ се превърна във всеобща любимка с песента си „Down on my Knees” е Джой (англ. „радост”) Оласунмибо Огунмакин, а Айо е нигерийската дума за „радост”. Olasunmibo Ogunmakin. Баща й, Ди Джей от нигерийски произход, я отглежда в Германия. Именно той открива и вокалния й талант. 15-годишна Айо написва първата си песен.

През 2001 г. Айо напуска Германия и заживява в Лондон. Следва Париж, а после и Ню Йорк, където живее със семейството си в момента. Макар и млада, Айо има зад гърба си вече три албума, а по време на гостуването си в България ще представи продукцията от най-новия си, четвърти по ред, албум. Три седмици преди дългоочаквания й концерт в София Лайв Клъб, Айо даде ексклузивно интервю за БТА:


Имате ли представа колко сте обичана и популярна сред българските си почитатели?

Не! Но действително страшно се вълнувам от предстоящата си среща с вашата публика и нямам търпение да дойда в София!

Вие вероятно сте много популярна и обичана навсякъде, където отидете. С какво си обяснявате успеха и популярността си?

Няма обяснение за успеха и популярността на един човек, защото под слънцето има толкова много успели и талантливи хора, за които малцина знаят с какво точно се занимават и какво точно правят. Без да си обяснявам на какво се дължи популярността ми, се чувствам много благодарна и щастлива!

Дъщеря ви все още е твърде малка, за да разбере, че сте нарекли третия си албум на нея, но синът ви вече разбира, той е голямо момченце, горд ли е с мама? Как съвместявате артистичната си дейност с това да сте добра майка?

Знам, че синът ми много се гордее с мен и много ме обича. Той постоянно е около мен и ме подкрепя във всичко. Дъщеря ми пък вече започна да пее моите песни. Да ви кажа, аз дори не се опитвам да съчетавам двете неща - майчинството и работата – и двете са толкова естествени, че ги правя без всякакво усилие!

Вашето детство не е било леко - какво е детството, което подсигурявате за децата си?

Детството ми не е било и тежко. Имаше някои трудни моменти, но като цяло то беше много хубаво. Колкото до децата ми, моля се един ден, когато пораснат, и те да могат да кажат, че са имали прекрасно детство.

А какво бъдеще искате да имат децата ви - в такова музикално семейство като вашето - те сигурно са много музикални? Забелязали ли сте музикална дарба у тях?

Моите деца определено имат много добре развит музикален слух и ми се струва, че ще се окажат много по-талантливи от родителите си. Със сигурност ще ни надминат. Но нали знаете, децата обикновено надминават родителите си? Дай боже да е така!

Каква музика още ви се иска да направите? Консервативна ли сте, по отношение на стила, в който пеете, или обичате да експериментирате и да изпробвате нови територии?

Гледам на музиката, която правя, като на цветно пътешествие. И в това пътешествие постоянно се появяват нови цветове. Винаги ще се появяват. Променям се в унисон с променящата се около мен среда, защото всичко около мен, всичко в това пътуване, постоянно ме вдъхновява. Надявам се, че музиката в мен, която се ражда от мен, ще се променя и разнообразява завинаги.

Приличат ли си вашите три, вече четири албума? Или по-скоро по какво се различават?

Да, по-скоро са много различни. Но през всичките преминава една линия, която ги свързва, обединява ги. И макар и различни, всеки следващ по някакъв начин е продължение на предишния. Вътрешно, всичките са свързани.

Какво би ви се искало да постигнете в професионален план?

Надявам се да мога да продължавам да записвам албуми. Вярвам, че ще мога да създавам и изпълнявам своята музика, след като тя идва направо от сърцето ми, изпълнено с честност.

А в личен план - какво следва?

Новият албум! Предстоящото турне! Все пак, за ново бебе още не съм готова! В момента съм се съсредоточила сериозно върху музиката и децата си.

Живяла сте в Германия, Франция, сега - в Щатите, къде ви харесва най-много? Къде се чувствате най-добре? Къде е вашият дом?

Когато се застоиш в някоя страна твърде дълго, неизбежно започваш да откриваш неща, които не ти харесват. Това е и една от причините, поради които постоянно пътувам и се местя. Обичам честите смени, защото по този начин успявам да оценя новостите. Все пак, обаче, трябва да си призная, че в Ню Йорк съм влюбена. Толкова ми харесва, че досега нито веднъж не ми е омръзнал. Освен това в Ню Йорк човек наистина може да намери всичко!

С какви очаквания идвате в България?

Да си прекараме много добре! И аз, и вие.