Отдавате ли напоследък умората на ежедневната динамика, прекаленото засипване с работа и многото отговорности, които имате? Може би отговорът се крие в липсата на един от най-важните минерали – магнезий, който е необходим за правилното функциониране на организма. Приемът на магнезий е необходим, тъй като той е отговорен за правилното функциониране на мускулите, нервната и сърдечно-съдовата система. Ако разпознаете следните симптоми в себе си, може да нямате достатъчно магнезий в резервите на тялото си.

Често главоболие

Проучванията показват, че хората, които страдат от мигрена, имат ниски нива на този минерал в тялото. Поради ролята си в производството на невротрансмитери и неврологичната функция, магнезият също причинява главоболие поради неговия дефицит. Американската фондация за мигрена препоръчва дневен прием от 400 mg до 500 mg магнезий, за да избегнете мигрена. Този минерал се препоръчва и при менструални болки и главоболие.

Лошо храносмилане

Ако сте забелязали храносмилателен проблем, има вероятност да имате дефицит на магнезий. Той е от голямо значение за чревната система, защото неутрализира стомашната киселина и позволява по-лесно движение на изпражненията през храносмилателния тракт, като в същото време предотвратява запек.

Мускулни крампи

Дефицитът на този минерал може да причини болка и крампи, които се усещат най-много в долните крайници. Балансира нивото на калций, което също е важно за нормалното функциониране на мускулите, включително и на сърцето.

Стрес и тревожност

Тъй като магнезият е отговорен за производството на невротрансмитери в мозъка, той е важен за нормалното функциониране на нервната система. Невротрансмитерите са важни за съня, настроението и лошата им концентрация предизвиква стрес и лошо настроение, раздразнителност. Тъй като магнезият стимулира производството на хормона серотонин, неговият дефицит може да причини депресия.

Липса на сън

Безсънието може да бъде повлияно и от недостатъчен прием на магнезий. Той регулира хормоните, които са отговорни за релаксацията, така че техният дефицит ще причини безсънни нощи. GABA невротрансмитерите са важни за успокояване на нервната дейност и подпомагане на тялото да се отпусне. Магнезият ги произвежда и ако няма достатъчно, ще има липса на сън.

Как да компенсираме магнезия?

Най-доброто решение е да си направите кръвен тест, за да определите нивото и дали се изисква терапия. Дотогава можете да компенсирате с храна. Храните, богати на този минерал са: всички зеленолистни зеленчуци, ядки, млечни продукти, черен шоколад, картофи, банани и тиква.

 
БГНЕС