Нереалистичните стандарти за красота, които нашето общество налага, не подминават никого – дори богатите и известните. А що се отнася до някои от тийн звездите, с които сме израснали, тези токсични идеали са довели и до появата на хранителни разстройства, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. Ето  пет известни личности, сблъскали се с анорексията, както и признанията им за това как са се опълчили на “diet culture” (от англ. – “културата на диетите”).

Лили Колинс

Преди да стане “Емили в Париж”, Лили Колинс завладя сърцата ни като Снежанка в “Огледалце, Огледалце” и Клеъри Фрей във фентъзи драмата “Град от кости”. В автобиографичната книга “Unfiltered” (“Нефилтрирана” – бел. прев.) Лили разкрива, че по време на снимките на “Град от кости” е страдала от анорексия.

“Мислех, че да си здрав означава да изглеждаш перфектно,” казва тя. “Сега разбирам, че здравето е свързано с това как се чувстваш.” Лили използва преживяването като вдъхновение за ролята си в “To the Bone” (“До кости” – бел. прев.) – филм, който разказва историята на младата анорексичка Елън. 
 

Тейлър Суифт

В документалния филм “Мис Американа”, който засне с платформата Netflix, Тейлър Суифт говори открито за проблемите си с храненето. “Мислех, че е нормално да се чувствам все едно ще припадна от глад по средата на концерт,” казва тя. “Сега осъзнавам, че никога не е трябвало да съм толкова слаба.”

Днес Тейлър е намерила нужната доза увереност, за да се грижи за себе си по най-добрия възможен начин. “Разбрах, че ако ям достатъчно, ще имам енергия да пея по участия без да се уморявам,” казва тя. “Чувствам се много по-добре така.”
 

Деми Ловато

Само преди седмица Деми Ловато шокира света с признанието, че се идентифицира като non-binary (т.е. нито мъж, нито жена) и предпочита да бъде наричана “те”. Няколко години по-рано, "те" бяха откровени за друга, също толкова трудна битка, която са водили – тази с килограмите.

По време на снимките на сериала “Съни късметлийката” (който се излъчваше по Disney Channel), Деми развива анорексия. “Понеже бях с поднормено тегло, винаги ми беше студено,” споделят те. “Тогава може да съм се харесвала повече физически, но сега се чувствам по-щастлива.” 
 

Хилари Дъф

Друга звезда на “Дисни”, преборила анорексията, е Хилари Дъф. По време на снимките на сериала “Лизи Макгуайър”, в продължение на две години, тя следва силно рестриктивна диета. “Бях обсебена от това какво слагах в чинията си,” казва Хилари. “Не си позволявах да ям нищо освен пиле и зеленчуци на пара.”

Според нея причина за проблемите си с храненето е хорското мнение. Днес обаче Хилари е разбрала, че е много по-важно сама да се приема такава, каквато е. “Съжалявам, че преди винаги се стремях към това, което нямах,” споделя тя.
 

Камила Мендес

Красивата актриса Камила Мендес, която познаваме като Вероника от сериала “Ривърдейл”, също е била жертва на хранително разстройство – и то до неотдавна. През 2019 година звездата сподели пред списание Women’s Health, че все още ѝ е трудно да приеме външния си вид. “Едва напоследък започнах да се чувствам по-добре,” казва тя.

“Тази тема е като проклятие за мен, не е нещо което някога изчезва напълно.” Но Камила е намерила начин да пренасочи вниманието си. “Когато се почувствам несигурна, се питам ‘Има ли нещо здравословно, което мога да направя?’,” споделя тя. “Този фокус върху здравето ми ме изкарва от тревожните мисли.”