Откриха лечение на анорексия
Откриха лечение на анорексия / БГНЕС, архив

Стимулиране на части от мозъка с магнитни полета намалява симптомите на анорексията, показва ново изследване на Кингс колидж в Лондон.

Анорексията се свързва със страх от затлъстяване, изключително хранително ограничаване и опасно ниска телесно тегло. Около 4% от жените страдат от анорексия в някакъв момент от живота си.

Анорексията има едно от най-високите нива на смъртност сред психичните заболявания с около един на всеки петима души, които умират в резултат на заболяването.

Лимецът лекува анорексия и безплодие, твърди известен билкар

Учените казват, че колкото по-дълго човек страда от анорексия, толкова по-трудно се лекува. В най-добрия случай между 20 и 30% от хората се възстановяват след разговори с психолог. Няма съществени доказателства, че лекарствените медикаменти като антидепресанти са ефективни. „За това отчаяно се нуждаем от нов методи на лечение", заявиха учените.

Болестта в името на красотата, която убива млади момичета

Новите изследвания за лечението на болестта се насочват към невронните пътища. В момента се изследва потенциала на неинвазивна техника за мозъчна стимулация, която подобрява симптомите на анорексия.

Лечението включва около 20 сесии всеки ден. Положителните резултати от терапията подкрепят тезата на учените, че анорексията може да се лекува от мозъка.

източник: БГНЕС