Лимецът лекува анорексия и безплодие, твърди известен билкар
Лимецът лекува анорексия и безплодие, твърди известен билкар / снимка: DarikNews.bg, архив

Семената лимец имат всички качества и възможности да ликвидират силната липса на апетит, слабост, анорексия, ниското кръвно налягане, менструални смущения и дори безплодие, твърди председателят на Съюза на билкарите у нас Емил Елмазов. Според него промяната в диетата и преминаването от обикновен хляб към содени питки с лимец, може да има изключително благотворно въздействие върху организма. Той изтъкна, че са полезни и соковете от зелените поници на най- древната пшеница, тъй като съдържат голяма доза хлорофил, който подпомага образуването на нова кръв.

Тези и редица други въпроси ще бъдат коментирани на четвъртия събор на лимеца и чистите храни, който ще се състои на 12 септември (събота) от 10 ч. в чайна- пекарната на Емил Елмазов, която се намира на ул. „Ниш” във Велико Търново. По време на форума ще бъдат представени най- новите изследвания върху еднозърнестия лимец, как можем да си помогнем с природни продукти, как хлябът може да бъде полезен и редица други актуални въпроси, свързани със здравословния начин на живот.

Различното в тазгодишния събор е въвеждането на практически дейности. Предвидена е „Занаятчийница”, в която посетителите ще имат възможността да направят сами домашна юфка и питки от лимец. Те ще могат да опитат сирене и кашкавал от истинско мляко, придобито от крави, пасли свободно от най- древното жито. И тази година ще има щандове с различни здравословни продукти.

Емил Елмазов отчете, че вече 20 години в България се отглежда лимец. Засятите с тази култура земи вече са повече от 100 хиляди декара.