120 тона домати на тазгодишната Томатина
120 тона домати на тазгодишната Томатина / снимка: Reuters

Десетки хиляди ентусиасти се замеряха със 120 тона смачкани домати, заливайки улиците с червен сок, по време на гигантската битка в Испания, известна като Томатина, предава АФП.

Море от над 40 000 напоени с алкохол мъже и жени се събраха на главния площад в Бунол, Източна Испания, много от които бяха свалили ризите си и носеха плувни очила, за да се предпазват от парещия сок.

Зрители заеха места по балконите на околните сгради, някои от които също хвърляха домати по скандиращите, танцуващи ентусиасти долу, които покриха площада като килим, предава БГНЕС. Пет камиона, пълни с домати, трудно успяха да си намерят място в човешката доматена супа, за да влязат на площада.

"Не мога да хвърлям достатъчно бързо. Това е лудост. Това е третата ми година", заяви един от бойците Анхел, докато замеряше други хора с домати, които трябва да бъдат смачкани, преди да бъдат захвърлени, за да се намали болката.

"Това е битка на луди хора, които се събират заедно и няма наранявания", заяви друг ентусиаст Нестор, който, след като бил заливан с доматен сок в предишни години, сега избрал да гледа от балкона, пръскайки останалите с маркуч с вода.

Томатината се провежда всяка година в Бунол, в сърцето на плодородна област на около 40 км от северния крайбрежен град Валенсия, третия по големина град в Испания. По традиция празникът се състои в последната сряда на август. Градските власти съобщиха, че очакват битката с домати да донесе 300 000 евро (380 000 долара) на местната икономика, добре дошла финансова инжекция в момент, когато страната е в рецесия, а безработицата достигна близо 25%.