За здраве„опазването” през 2012-а
За здраве„опазването” през 2012-а / снимка: DarikNews.bg, архив
За здраве„опазването” през 2012-а
48392
За здраве„опазването” през 2012-а
  • За здраве„опазването” през 2012-а

Т.нар. реформа в здравеопазването през 2012 г. по два показателя ще ни върне една година назад. От една страна цените на клиничните пътеки за пациенти с кардиологични проблеми ще се увеличат и ще се върнат на старите си нива, въпреки че преди година цената им беше намалена, с аргумента че са надценени за сметка на други. От друга страна най- вероятно ще се върнем на старото положение, когато личния ни лекар беше длъжен да осигурява медицинска помощ 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Разликата е, че през следващата година това ще се случва по негово желание и срещу определена сума пари, които ще получава от касата. 0,11 лв. на пациент в листата ще взима всяко джипи, което реши че може да преглежда пациентите си денонощно.

Семейните лекари вече няма да са задължени да се обединяват в групови практики или да прехвърлят пациентите си към дежурни кабинети.

Д-р Любомир Киров - председател на сдружението на общопрактикуващите лекари:

Ще получи ли този лекар парите, ако консултира пациента по телефона?

В случаите, когато консултира, лекарят преценява дали може да приключи отношенията с пациента чрез телефонна консултация, дали е необходимо да го прегледа на място в дома му или е необходимо друго.

Но ще могат ли тези лекари да обслужват своите пациенти непрекъснато, 24 часа?


Този въпрос сме го поставяли многократно. Ясно е, че този вид обслужване в извън обявените за амбулаторен график часове е много трудно, близко до невъзможно да се осъществява самостоятелно.

Въпросът дали има логика да се позволява на един лекар да работи непрекъснато и да му се заплаща за това остава отворен. Не е ясно и кой ще поеме отговорността ако джипито ни е решило да не подписва договор с дежурен кабинет, с цел да получи парите и не ни вдигне телефона в момент, в който имаме нужда от неговата помощ. Най -вероятно точно както беше преди една година - ще търсим помощ в спешните кабинети на болниците. Остава отворен и въпросът какво ще се случи с инвестициите на всички онези, които изградиха дежурни кабинети.

През 2012 г. ни чака и още една промяна в доболничната помощ. Вече ще можем да посещаваме специалист, без да е необходимо да взимаме направление от личния си лекар. Ще трябва обаче, да си платим на частно за прегледа, а изследванията ни евентуално ще бъдат покрити от касата. Евентуално, защото се оказва, че специалистите ще имат ограничение за броя на изследванията, които могат да назначават по каса за пациентите на свободен прием.

Така въпреки че си плащаме здравните вноски, може да се окаже, че ще трябва да си платим от джоба всичко. „Всяко лечебно заведение, което извършва такава дейност на частни начала, без направление от здравна каса, има правото само да ценообразува и сама да си определя цената на прегледите. По последни данни в страната на практика се движи между 25 и 50 лева”, обясни д-р Георги Ставракиев - зам.-председател на БЛС.

Ако обаче този преглед е направен чрез направление от личния лекар, то здравната каса през 2012-а ще плаща за първичен 17 лева, а през 2011-а е била 15.50 лв. Сметките показват, че дори лекарят да е взел минималната цена на частно - 25 лв., ако вземе пациент по здравна каса ще получи с 8 лв. по-малко. От там идва притеснението на някои ваши колеги и пациентски организации дали няма да се окаже така че достъпът на хората с направление да бъде по-ограничен от тези, които са на частно?

Аз не мисля, защото и към момента има свободен достъп. Т.е. и към момента лекарите имат право да преглеждат и да правят консултации в извънболничната помощ без направление от касата на частни начала.

Непрекъснатото регламентиране на плащането по един или друг начин и сега тази възможност, която се дава да се отиде при специалист без направление, всъщност не показва ли и не вървим ли към все по-голямо доплащане от страна на гражданите?

Именно. За разлика от страните в ЕС, където също има доплащане но в по-малък процент - в рамките на 15 до 30 на сто максимум в общата цена, която се заплаща, в България степента на доплащане, дофинансиране на системата, на практика достига до 42-43%. И прогнозата е, че ще се увеличава. Това е само защото засега обществото се съгласява с това преразпределение на общия финансов ресурс през републиканския бюджет, който се гласува всяка година, и чрез финансирането на различните сектори, така че здравеопазването остава неприоритетен сектор. Всякакви приказки, че бил приоритетен по никакъв начин не кореспондират с ежегодните бюджетни средства, които се залагат на практика в този сектор.

През 2011-а и премиерът Бойко Борисов, и здравният министър д-р Стефан Константинов обещаха през следващата година да се промени начина на финансиране на болниците и системата на спешна помощ.

„При едно преместване на Спешната помощ в областните болници, някъде от порядъка на 1000-1300 души от администрацията ще останат без работа, но в момента това са паразитни структури, защото в случая се дублира администрацията навсякъде”, коментира премиерът Борисов. „Всички тези неща като ги направим, те могат да станат буквално за една година, и да видим резултатите”, заяви здравният министър.

Не само, че резултати няма, но и управляващите не дават никакви реални знаци, че ще променят зле работещата система на спешната помощ, както и несправедливата според голяма част от съсловието система на финансиране на болниците. Точно обратното, според решение на здравната каса и БЛС едни от най- добре заплатените клинични пътеки - тези за кардиологичните заболявания ще бъдат увеличени, за сметка на пътеките за химиотерапия. Това решение според директора на столичната онкология доц. Здравка Валерианова ще остави стотици пациенти без лечение. „Тази година клиничната пътека е на 603 лв. и я намаляват за следващата година на 470 лв. като разделят клиничната пътека на две - 298, която е с минимален тридневен престои, и и 298а, която е за еднодневна процедура до 12 часа”, обобщи тя.

До този момент такава пътека еднодневна пътека не е имало?

Не е имало. То имаше само една пътека - 298, и тя се плащаше 603 лв. Ние ще увеличим тези с еднодневните процедури, но това крие риск и за пациенти, и за лекари, защото това е отговорност.

Освен това на онкологичната болница административно й е забранено да приеме всички нуждаещи се пациенти. „82 180 това е броят болни през 2011-а година, а през 2012 г. броят болни е 29 000 ”, коментира доц. Валерианова.

От здравната каса до момента не са излезли с официално становище за причината да ограничат приема на болни. И в този случай, обаче е пределно ясно, че който има финансовата възможност ще търси лечение на коварната болест на частно, най- вероятно в чужбина. А за съдбата на тези онкоболни, които няма да могат да си платят, не смеят да говорят на глас дори и лекуващите ги лекари. „Много труден въпрос. Въпрос, на който дори не искам да се замислям какъв ще е отговорът, защото това са човешки съдби”, каза още тя.