За някои млади българи раят не е непременно в чужбина
За някои млади българи раят не е непременно в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България, най-бедната страна в Европа, все пак може да разчита на младите си хора, противно на други страни, в които младите с диплома мечтаят само за едно нещо - да заминат на друго място в Европа. В България има много млади, които искат да останат в родината си, за да й помогнат да си стъпи отново на краката, пише белгийският информационен сайт www.rtbf.be в репортаж от София.

Журналист на сайта се е срещнал с няколко млади българи, които аргументират решението си да останат или да се върнат в родината си. Сред тях е току-що дипломиралата се по специалността „международни отношения” в Софийския университет Мария Трионджиева, която говори отлично три езика - български, английски и френски. Тя много лесно може да си намери работа в Европа, но иска да остане в България, защото според нея страната има нужда от студентите си.

Мария признава, че България има много проблеми и несевершенства, но благодарение на младите всичко това може да бъде преодоляно и бъдещето да стане по-добро.

Друг пример в репортажа е този на Бойко Благоев, учил в Холандия, работил в Брюксел, но завърнал се в София по лични причини. Той е основал асоциацията „Тук-там”, която обединява млади, които като него, след опит в чужбина, предпочитат да се
върнат в родината. Асоциацията се разраства с всеки ден.

„Няма нищо изненадващо. Това е все по-често явление сега. Много млади заминават, казвайки си, че няма никога да се върнат, че в чужбина е раят. После те си дават сметка, че другаде има същите проблеми като тук - безработица, бюрокрация и че в крайна сметка в България не е чак толкова зле”, посочва Благоев, цитиран от белгийския сайт.

Неотдавна подобна стъпка е предприел и 27-годишният Христо Бояджиев. Той е обиколил четирите краища на света, но е изпитал носталгия по родината си и се е върнал. В България не е имал никакъв проблем да намери работа и сега е уеб дизайнер. Бояджиев разказва, че опитът в чужбина му е бил от полза, за да бъде назначен веднага на работа.

„Голямата разлика е, че в САЩ човек дебютира съвсем ниско в йерархията, отговорностите ни са малки, а тук аз започнах много нависоко”, казва Бояджиев и подчертава, че визира както заплата, така и отговорностите. (БТА)