Участие на държавата в добива на злато представлява национализация
Участие на държавата в добива на злато представлява национализация / netinfo

Държавата може да участва в добива на злато в находище "Челопеч", каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Той не уточни какъв процент ще се иска от сегашния концесионер на находището "Челопеч Майнинг". По думите му в Румъния държавата има 20 процента дял в разработването на златни находища.

Само 15 - 20 млн. лв. събира сега държавата от концесионни такси за разработване на метални и неметални полезни изкопаеми, каза министърът. От концесии за минерална вода годишно се получава 1,3 млн. лв. концесионни такси, добави заместник-министър Любка Качакова.

С промени в Закона за подземни богатства ще се променят и концесионните възнаграждения и държавният интерес ще бъде защитен, подчерта министърът. Според изпълнителния директор на „Челопеч майнинг” Лорънс Марсланд едно подобно предложение всъщност представлява предложение за национализация. „Няма причина или основание, поради което г-н Чакъров да предявява такива искания. Досега нито господин Чакъров, нито представител на правителството се е обръщало официално към нас за обсъждане за държавно участие в добива на злато”, обясни още Марсланд. Ето какво каза още Лорънс Марсланд в интервю за Дарик радио.

Г-н Марсланд как ще коментирате идеята на министъра на околната среда и водите Дж. Чакъров държавата да участва в добива на злато в находището в Челопеч ?

В известен смисъл такъв въпрос се повдига с цел да се хвърли прах в очите или да се издигне една преграда пред въпросите, които са на дневен ред. Г-н Чакъров наруши законовите разпоредби с неспазването на сроковете, които трябваше да спази относно нашия инвестиционен проект. Същевременно например той не се обръща към нито едно друго минно предприятие с подобно предложение и не предлага държавно участие.

Според господин Чакъров с промени в Закона за подземните богатства ще се променят и концесионните възнаграждения и държавният интерес ще бъде защитен. Необходими ли са промени в закона за подземните богатства?

В момента концесионните възнаграждения се преразглеждат, това важи както за металните, така и за неметалните находища. Междуведомствената комисия, която бе създадена с цел да разреши този казус, вече е към приключване на своята работа. Ние вече предложихме приходите, които ще влязат от предстоящото увеличение, да отидат в полза на местните общини, което ще има много благоприятен ефект. Искам да уточня също, че нашето предложение беше направено много преди изявленията на Дж. Чакъров за държавно участие.